Mini-biografie gemaakt door leerlingen groep 8 van de 2e Van der Huchtschool te Soest
Een van de meest verschrikkelijke dagen in de 2e Wereldoorlog was 20 januari 1942. Op die dag bedachten de Nazi’s het massamoordplan op de Joodse mensen. Vanaf dat moment staan ook in Soest de bordjes met “Verboden voor Joden”. Ze mogen niet meer zwemmen, niet meer tennissen en er komen steeds meer verboden. Ze moeten een Davidster dragen en een J op hun persoonsbewijs hebben.
In juli 1942 wordt in alle kerken in Nederland een protest voorgelezen tegen het oppakken van Joodse mensen. Een aantal Nederlanders helpen Joodse gezinnen bij het zoeken naar onderduikadressen. Een jaar later mogen er geen Joden meer zijn in onze provincie Utrecht en de meeste Soester Joden zijn in Soest of in de buurt ondergedoken.
Ook de 30-jarige meester Benjamin Blankenstein krijgt het verzoek om een Joods gezin te helpen. Hij aarzelt geen moment en hij neemt de familie Bernstein bij hem in huis op zolder. Hij deelt zijn eten ook met dit gezin.
Op 5 juni 1944 wordt meester Blankenstein verraden en door de SD uit zijn klas gehaald en ook de familie Bernstein wordt opgepakt. Via Amersfoort, Vught, Sachsenhausen kwam hij in Bergen Belsen. Daar is hij op 24 februari 1945 overleden.
Van de ruim 140.000 Nederlandse Joden blijken er na de oorlog 120.000 te zijn vermoord. Het aantal dappere mensen dat de Joodse medeburgers heeft geprobeerd te helpen was klein. Meester Blankenstein was een van hen.
Ter nagedachtenis is er in augustus 2010 voor zijn woning aan de Van Straelenlaan een gedenksteen in het trottoir geplaatst.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.