J.E.J. Hilhorst
Het artikel Katholiek Onderwijs in Soest is een vervolg op het artikel dat in het winternummer van 1994 was opgenomen (15e jaargang nummer 3).
In het aartsbisdom Utrecht werden omstreeks het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 veel religieuzen bij het onderwijs betrokken, maar onder hen waren nog nauwelijks mannelijke religieuzen te vinden. Het moest tot 1873 duren voordat de Fraters van Utrecht gesticht werden. Daartoe werd het initiatief genomen door de tweede aartsbisschop van Utrecht, mgr. Andreas Schaepman, die als geen ander de grote waarde van het katholiek onderwijs en de katholieke opvoeding onderkende. De bisschoppenconferentie schreef in het midden van de negentiende eeuw een eerste handvest voor de katholieke school.
Na een flinke periode van groei kwam voor alle congregaties op een gegeven moment de noodzaak van afstoten en afbouwen nabij . In de jaren zestig van de twintigste eeuw was het met de uitbreiding van werkzaamheden - scholen stichten, instituten in het leven roepen, publikaties op de markt brengen - definitief gedaan.
In die tijd nam men plaatselijk steeds vaker de verantwoorlijkheid op zich voor eigen schollstichtingen. De roep om medezeggenschap, inspraak en wezenlijke betrokkenheid werd van invloed op het besturen van scholen.
Religieuzen als hoofd van scholen werden steeds meer vervangen door niet religieuzen, mede omdat verschillende religieuzen nieuwe taken op zich namen.
De niet-religieuzen wensten meer overleg met het totale bestuur. De tijd van overdracht en fusies brak volledig door. Omdat de katholiciteit van het onderwijs gewaarborgd diende te worden, werd er in deze periode intensief en langdurig onderhandeld.
Alles diende zodanig geregeld te zijn dat mensen er emotioneel aan toe waren een school over te dragen of over te nemen en dat zaken organisatorisch en financieel geregeld en gezond waren, zodat de nieuwe verantwoordelijken zodanig ingewerkt waren dat zij op verantwoorde wijze aan de slag konden.
Voor de Zusters van Onze Lieve Vrouw werd op 1 augustus 1981 een historische mijlpaal bereikt. Het bestuur van de MAVO ter EEM, de laatste school van de Zusters van Onze Lieve Vrouw werd overgedragen aan de Stichting Katholieke MAVO in Amersfoort. Een periode van 160 jaar werd daarmede afgesloten.
In 1989 waren nog een viertal zusters werkzaam in het onderwijs en heeft geen enkel lid van de congregatie nog een bestuurlijke taak in de een of andere school.
Ontwikkelingen in Soest vanaf ca. 1900
Voor de verdere ontwikkelingen van het katholieke kleuteren lager onderwijs zijn een aantal factoren bepalend geweest t.w. :
a. De wetgeving op het terrein van het kleuter en lager onderwijs ;
b. De groei van de bevolkingsomvang en het aantal roomskatholieken dat daarvan deel uitmaakt;
c. De plaats van het katholiek onderwijs binnen de katholieke gerneenschap.
Het stichten van scholen was een aangelegenheid van de parochies. Binnen Soest is het aantal parochies tot 5 uitgegroeid, t.w. :
Het bestuur van de scholen berustte tot 1969 bij de parochiebesturen. In dat jaar werd het bestuur van de scholen overgedragen aan de opgerichte "Stichting voor Katholiek Onderwijs Soest" en later voor Soesterberg in de Stichting R.K. Onderwijs Soesterberg.
In 1992 heeft een fusie van de beide stichtingen plaats gevonden, waardoor zowel de scholen uit Soest als Soesterberg binnen één rechtspersoon zijn ondergebracht, t.w. de Stichting voor Katholiek Onderwijs Soest/Soesterberg.
Schoolgebouwen voor de R.K. lagere scholen en het basisonderwijs te Soest
De stichting van schoolgebouwen was zoals eerder aangegeven, naast de activiteiten van de Zusters van Onze Lieve Vrouw, tot 1969 een aangelegenheid van de parochiebesturen.
In de 125 jaar van het katholiek onderwijs zijn de volgende scholen in de verschillende parochies gerealiseerd:
ROOMS KATHOLIEKE PAROCHIE VAN DE HEILIGEN PETRUS EN PAULUS
De Sint Bonifaciusschool
In het voorafgaande is aangegeven dat vanaf 1869 in het St. Jozefgesticht reeds les werd gegeven. In 1871 verrees aan de andere zijde van de Holleweg (= Dalweg) de Sint Bonifaciusschool (zaal Noord). Het was een jongensschool. In het midden van het gebouw treft men de voormalige onderwijzerswoning aan.
Een van 17 december 1900 daterend bouwplan voorziet in de bouw van een nieuwe jongensschool met vier lokalen. Dit is de huidige Bonifaciusschool (Steenhoffstraat 26).
Het woonhuis, thans Steenhoffstraat 24, werd in 1901 gebouwd als nieuwe woning voor het hoofd van de school.
De oude woning werd bestemd voor de conciërge van het verenigingsgebouw. Uitbreidingen vonden plaats in 1911 en 1992.
In dit schoolgebouw wordt thans volgens de methode Montessorle onderwijs gegeven. Een oorkonde inzake de stichting (26-04-1901) werd aangetroffen.
Sint Josephschool
Naast de hiervoor genoemde jongensschool werd in deze parochie een meisjesschool gesticht. Deze school kreeg de naam: St. Joseph.
Het schoolgebouw met speelterrein was gelegen aan de Steenhoffstraat 48. Het ontwerp dateert uit 1907 en het gebouw is vrijwel identiek aan de St. Bonifaciusschool. Het pand is in 1983 verbouwd tot moskee.
Philomena-kleuterschool
Het schoolgebouw met speelterrein was gelegen aan de Steenhoffstraat nr. 44a te Soest en stond bekend als de Philomena-kleuterschool.
De parochie heeft over de grond in de twintiger jaren het eigendom verkregen. De eigendom van de gebouwen is verkregen door stichting. In het gebouw, dat in 1927 is gerealiseerd naar het ontwerp van gemeente-architect J.H. Ingenhaag, werd een kleuterschool gevestigd. De naam van de school werd later gewijzigd in "De Kastanjehof" (Parallelweg). Als gevolg van de integratie van het kleuter- en lager onderwijs werd dit gebouw per 1-08-1986 door de scholenstichting, die het in 1969 bij de scholenfusie ter beschikking had gekregen, weer aan de parochie overgedragen. Thans is de Sportschool Budoryu-Soest in het gebouw gehuisvest.
ROOMSCH KATHOLIEKE PAROCHIE VAN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS VAN DE HEILIGE MAAGD MARIA
Mariaschool
Het schoolgebouw met het speelterrein, gelegen aan de Mariastraat nr. 1 te Soest, staat bekend als de Mariaschool. Het gebouw (eclectische stijl) is in 1921 gerealiseerd (5 lokalen met gymzaal) en heeft een V-vormige plattegrond met een naar de weg toe gerichte driezijdige ingangspartij, waarboven een achtzijdig tentdak, bekroond door houten lantaarn en circelkruis. Boven de dubbele houten toegangsdeur is een halfrond snij raam aangebracht.
Boven de deur bevindt zich een siersmeed ijzeren lantaarn en de naam van de school in s iersmeedwerk. Het topgeveltje is voorzien van een mozaikwerk, voorstellende de Mater Maria en de Heilige Geest. Het gebouw is gerealiseerd naar ontwerp van de gemeente-architect Van Vliet en is in 1937 uitgebreid.
Aanvankelijk heeft het in de bedoeling gelegen dit gebouw na de scholenfusie per 01-08-1982 te behouden voor het onderwijs. De gemeenteraad heeft nog op 15 januari 1981 besloten medewerking te verlenen aan het verbouwen van dit schoolgebouw. Tegen dit medewerkingsbesluit is beroep aangetekend en uiteindelijk is de school voor het basisonderwijs niet behouden gebleven.
Sint Theresiaschool
De Sint Theresiaschool is aan de St. Theresiastraat nr. 16 te Soest. Het schoolgebouw dateert van 1957.
In deze school is thans de Katholiek Basisschool Soestdijk gehuisvest. Sinds enige jaren wordt hier onderwijs gegeven naar het Dalton-systeem. De naam van de school is gewijzigd in "De Driesprong".
Het Kleuterhuis
Het Kleuterhuis (A'damse schoolstijl) was gelegen aan de Mariastraat nr. 3 in Soestdijk. Het werd in 1931 gebouwd naar een ontwerp van architect Arnold Brouwer en de opdrachtgever was H.J. Molder.
Na de invoering van het basisonderwijs en de integratie van het kleuter- en lager onderwijs heeft het schoolgebouw ruimte moeten maken voor woningbouw ter plaatse.
ROOMSCH KATHOLIEKE PAROCHIE VAN DE H. FAMILIE, JEZUS, MARIA EN JOSEPH
De Sint Willibrordusschool
De St. Willibrordusschool is gelegen aan de Willibrordusstraat, tegenover de R.K. kerk van de parochie van de H. Familie. In 1951 werd met de bouw van de school, onder architectuur van A. Brouwer een aanvang gemaakt en op 1 september 1952 officieel in gebruik genomen. De vijfklassige school telde toen 250 leerlingen. De noodzaak van een tweede school diende zich aan, echter dat duurde nog tot 1961 eer deze werd aanbesteed.
Met de scholenfusie op 01-08-82 ging de functie voor het onderwijs verloren. Thans is in het gebouw het gezinsvervangend dagcentrum "De Schoutenkamp" gevestigd.
De Sint Ludgerusschool
In het Vossenveld op de hoek Vosseveldlaan/Hildebrandlaan is sinds 1962 de St. Ludgerusschool gevestigd (4 lokalen) en in 1978 is de school uitgebreid met 2 lokalen. Het R.K. basisonderwijs voor de wijk Soest-Zuid is na de scholenfusie en de integratie van het kleuter- en lager onderwijs in dit gebouw ondergebracht.
Fatima-kleuterschool
De Onze Lieve Vrouwe Stichting heeft eveneens een kleuterschool in de Parochie van de H. Familie in eigendom gehad. De school was gevestigd aan de Ericaweg, naast het klooster Regina Pacis van de Zusters van Onze Lieve Vrouw Amersfoort. De school werd in 1954 gerealiseerd en beschikte over 3 werklokalen en 1 speellokaal. Per 01-08-1988 verloor de school haar functie en werd afgebroken om plaats te maken voor woningbouw.
PAROCHIE VAN DE H. JOANNES
Soest heeft een aanmerkelijke groei doorgemaakt en geheel nieuwe wijken werden gerealiseerd zoals Smitsveen, Klaarwater en Overhees I en II. Voor de katholieke gemeenschap betekende dat dat de stichting van nieuwe schoolgebouwen noodzakelijk werd. Vanaf 1969 was het besturen van de scholen door de parochies overgedragen aan de Stichting voor Katholiek Onderwijs Soest en deze nam de uitbreiding van het aantal scholen ter hand. De scholen zijn gebouwd binnen de grenzen van de op 1 januari 1976 opgerichte parochie van de H. Joannes.
Achtereenvolgens werd gebouwd:
In 1971 werden voor de huisvesting van de kleuters 2 speel/ werklokalen als noodlokalen in gebruik genomen.
Op 18 februari 1982 is door de gemeente medewerking verleend voor het onderbrengen van de kleuterschool in de lagere school.
Het schoolgebouw 't Hummelhonk" is op 03-03-1988 door brand verloren gegaan.
De basisschool "De Wiekslag" is op 01-08-1988 vanwege het dalende aantal leerlingen gesloten.
Het gebouw staat thans ten dienst van de reformatorische basisschool "Daniël".
Feitelijk werden zowel het kleuter als het lager onderwijs in een schoolgebouw ondergebracht. De scholenstichting dateert van 1973.
In het nieuwe gedeelte van Soest werden als laatste nieuwbouw gepleegd met de realisering van:
Ook hier werden het kleuter en lager onderwijs feitelijk in een gebouw ondergebracht. De schoienstichting dateert van 1976.
De integratie van het kleuter- en lager onderwijs, als uitvloeisel van de Wet op het basisonderwijs heeft, tot gevolg gehad dat het aantal schoolgebouwen in de tachtiger jaren sterk is teruggelopen.
Momenteel is het R.K. basisonderwijs ondergebracht in de volgende schoolgebouwen:
PAROCHIE H. CAROLUS BORROMEUS
Carolusschool
In Soesterberg heeft het lager onderwijs zo zijn eigen geschiedenis gehad. De eerste katholieke school - St. Carolus - dateert uit 1923 en was gelegen aan de Gen. Winkelmanstraat (A'damse schoolinvloeden). De school is gebouwd naar een ontwerp van H.C.M, van Beers uit Huis ter Heide. In 1929 werd de school uitgebreid met o.a. een klaslokaal. De bouw van de onderwijzerswoning vond in 1953 plaats. Met de scholenfusie per 01-08-1982 heeft het schoolgebouw, na de huisvesting van het R.K. basisonderwijs in het pand van de voormalige Titus Brandsmaschool, plaats gemaakt voor woningbouw.
Het Kleuterhuis
De datum van de bouw van de Gabriel-kleuterschool is 1933 ten tijde van het pastoraat van H. Mocking. De school (nieuw zakelijke invloeden) is gebouwd naar een ontwerp van de architect A. Brouwer uit Soest. Het gebouw heeft inmiddels geen functie meer voor het onderwijs en is gesloopt.
Titus Brandsmaschool
Aan de Chr. Huijgenslaan verrees in 1959 de tweede R.K. lagere school te Soesterberg, ni. de Titus Brandsmaschool. In dit gebouw wordt vanaf 01-08-1982 het R.K. basisonderwijs in Soesterberg gegeven.
Don Bosco kleuterschool
Op hetzelfde terrein, echter in een afzonderlijk gebouw, is sinds 1964 het R.K. kleuteronderwijs gevestigd. Aanvankelijk onder de naam van de Don Bosco kleuterschool, doch na de scholenfusie in 1982 is deze school de Gabriel kleuterschool gaan heten. Met de invoering van het basisonderwijs is in Soesterberg sprake van de R.K. basisschool H. Carolus.
Naast het basisonderwijs werd er in Soest ook voortgezet R.K. onderwijs gegeven. Er was sprake van een ULO-school (H. Hart-ULO) en wel vanaf 1924. Later is deze school omgevormd tot de Kard. Alfrink MAVO. Voorts kende Soest nog een VGLO-school.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.