Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Heuvel en Dael, later Vossenveld II

P.J. van den Breemer

Eerder verschenen:
Heuvel en Dael, later Vosseveld I

Volgende afleveringen:
Heuvel en Dael, later Vosseveld III
Heuvel en Dael, later Vosseveld IV

In het vorige nummer van "Van Zoys tot Soest" schreef de heer J. Hepp (persbericht van 1955) over "Heuvel en Dael" later "Vosseveld".
Wie was nu die Guillelmo Bartolotti, die in Soest een zomerverblijf ging bouwen? Volgens de heer Hepp "Een vermogend Amsterdams bankier, waarschijnlijk van Lombardische afkomst". Dit is echter niet juist.
Uit het boek "Het huis Bartolotti en zijn bewoners" van de bekende Amsterdamse musicus Gustav Leonhardt zijn wij veel te weten gekomen over de familie Bartolotti; er staan verrassende dingen in, en wij willen proberen dit kort weer te geven.


De grootvader van onze Guillelmo was Christiaan van den Heuvel, een vooraanstaand burger in de stad Delft, alwaar hij ook een bierbrouwerij exploiteerde. Als protestant voelde hij zich in Delft niet meer veilig, en vertrok naar Hamburg. Waarschijnlijk is hij daar, in 1555, in het huwelijk getreden en wel met Jenne de la Bay, een dochter van kapitein Ogier de la Bay en Maria Offerna.
Er werden uit dit huwelijk zes kinderen geboren, waarvan alleen zoon Willem (geb. 1560) en dochter Cornelia (geb. 1562) in leven bleven tot na 1600. Dus Willem van den Heuvel en Cornelia van den Heuvel.
De zus van moeder Jenne, nl. Maria de la Bay huwde, (waarschijnlijk omstreeks 1560) met de Italiaanse edelman Giovanni Baptista Bartolotti uit Bolonga. Ook die week als aanhanger van de hervorming naar het noorden uit, en vestigde zich tenslotte eveneens in Hamburg. Daar komt dus de naam "Bartolotti" te voorschijn.
Het huwelijk van Giovanni en Maria bleef echter kinderloos. Bij testament (1577 en later) werden de toen nog levende kinderen van zus Jenne, twee neven en nichtje Cornelia tot universeel erfgenaam benoemd, echter met de verplichting de naam Bartolotti aan te nemen. Dus Willem van den Heuvel, het klinkt zeer Nederlands, ja zelfs Soesters, heet voortaan Guillelmo Bartolotti. Het fortuin was aanzienlijk en de naam welluidend. Neef Willem werd ingewijd in het beheren en het vermeerderen van het handelsfortuin. En toen ook nog de kinderen "van den Heuvel" op vrij jeugdige leeftijd hun ouders verloren, en de Bartolotti's hun neef en nicht als eigen kinderen aannamen, was onze Willem van den Heuvel voortaan Guillelmo Bartolotti.
Hij trouwde ca. 1590 met Maria Pels, en hertrouwde in 1593 met Margaretha Thibout. Hij is de bouwheer van "Het huis Bartolotti" aan de Heerengracht te Amsterdam, welk "paleis" in 1618 in gebruik werd genomen.
Uit het eerste huwelijk (ca. 1590) werd één zoon geboren, Jan Batista, en uit het tweede huwelijk, met Margaretha Thibout, maar liefst dertien kinderen, waaronder als vierde kind in 1602 Willem - alias Guillelmo Bartolotti van den Heuvel. En dat was nu de man, die later als rijk koopman in Soest een zomerverblijf ging bouwen in 1653. Zij halfbroer Jan, uit het eerste huwelijk, overleed op 34 jarige leeftijd en van zijn twaalf broers en zussen uit het tweede huwelijk, geboren tussen 1594 en 1617 waren er in 1653 nog slechts vier in leven.
Guillelmo Bartolotti huwde in 1640 met Jacoba v. Erp en uit dit huwelijk werden acht kinderen geboren, waarbij in 16 39 de ons welbekende en veel besproken Jacoba Victoria Bartolotti. In het boek "Het huis Bartolotti en zijn bewoners" staan interessante gegevens vermeld over de buitenplaats te Soest, die wij in een volgend nummer van "Van Zoys tot Soest" hopen te kunnen opnemen.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto