Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

BRAAMHAGE AAN HET LANGE EIND III

P.J. van den Breemer

Frans Hendrik Poggenbeek was op 12 mei 1859 de nieuwe eigenaar geworden van de buitenplaats "Rustoord", voorheen "Beek en Daal" genoemd.
De heer Poggenbeek is dan de achtste nieuwe eigenaar binnen ca. 60 jaren. Hij woont daar ruim 20 jaar en verfraait en verbetert andermaal het geheel, terwijl er tevens nieuwe bijgebouwen worden gesticht.
Maar in 1882 komt "Rustoord" weer onder de hamer. In het logement van Hendrik Ubbink te Soestdijk vindt de veiling plaats. Dit logement Ubbink zou hebben gestaan aan de huidige Vredehofstraat, tussen de Noorderweg en de toenmalige buitenplaats Colenzo.
Nieuwe eigenaresse wordt dan mevr. Adriana Justina Werninck, weduwe van J.F.C. Prince, uit 's Gravenhage. Zij bewoont "Rustoord" aan "Het Lange Eind 70a te Soest" als zomerverblijf tot het jaar 1896.
Mevr. Werninck was zeker niet onbemiddeld, want zij bezat veel onroerend goed te Eemnes, te Gouda, te Stolkwijk, maar ook in Soest waren behalve de buitenplaats "Rustoord" nog twee boerenhofsteden met diverse percelen grond in haar bezit.
Mevr. Werninck komt in 1896 te overlijden en bij de boedelscheiding wordt op 27 mei 1896 de buitenplaats verkocht aan de Utrechtse Spekslagersfamilie Boon-van Berkel.


Het in 1923 nieuw gebouwde "Braamhage"

Petrus Boon koopt voor ƒ 20.000,- "Het Buitenverblijf Rustoord, bestaande uit heerenhuis - Koetshuis en stal - tuinmanswoning - hooibergen - tuin, weiland en bosch; gelegen aan de Straatweg van Soestdijk naar Amersfoort."
Ruim 15 jaar woonde de familie Boon in alle rust op "Rustoord" en dan komt er een grote verandering. Er komt nu iemand die het huis gaat inrichten als pension voor geesteszieke patiënten. Het is de heer Nicolaas Frederik Stork, die op 3 Febr. 1912 de buitenplaats verwerft, voor de somma van ƒ 33.000,-. De villa en de bijgebouwen worden voor de nieuwe inrichting gereed gemaakt en zonodig aangepast. Ook het park rond de gebouwen ondergaat een renovatie, om het de bewoners daar zo aangenaam mogelijk te maken. Zo worden er voor de grote vijvers waterfietsen gekocht waarmede men tochtjes kan maken en in het bos wordt een grote koepel gebouwd voor recreatie. Vooral de jeugd uit de omgeving moest eerst nog even wennen aan deze verandering, maar toen de heer Stork 's winters zijn vijvers voor de schaatsers uit de buurt beschikbaar stelde was het ijs, figuurlijk gesproken snel ontdooid.
Na tien jaar echter werd deze inrichting gesloten en huis en park worden 28-9-1922 verkocht aan bouwondernemer Pieter de Haan uit Soest, die echter spoedig daarna nl. 3 april 1923 het gehele complex weer doorverkoopt aan de "NV De Tijdgeest" Maatschappij tot Exploitatie van Onroerende Zaken, Parklaan 30 te Rotterdam. Aangrenzende percelen weiland aan de Noorderweg worden er door de nieuwe eigenaar ook bij gekocht.
De oude villa "Rustoord" wordt in 1923 geheel gesloopt en bijna op dezelfde plaats wordt een nieuwe mooie buitenplaats gebouwd, geheten "Braamhage" adres Burgemeester Grothestraat 12 te Soest.
En wie was de eerste bewoner van de nieuwe villa "Braamhage"? Dat was de directeur van "NV De Tijdgeest" uit Rotterdam, de heer Maarten Iburg, bij oudere Soestenaren vast nog wel bekend. Daarover de volgende keer.


De heer N. Stork (met witte hoed) op de waterfiets

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto