Redactie
Soestdijk, 6 Febr. 1939 - Ter gelegenheid van den eersten verjaardag van Prinses Beatrix heeft hedenmiddag omstreeks twaalf uur een viertal Soester schoolkinderen, twee jongens en twee meisjes, als geschenk van de geheele Soester schooljeugd, een pop in Soester boeren kleederdracht aangeboden.
Verleden jaar, ter gelegenheid van den eersten Landbouwdag in Soest werd aan H.K.H. Prinses Juliana reeds een pop in Soester boerinnenkleeding aangeboden, zoodat thans de kleine Beatrix in het bezit is van een "poppen-echtpaar".
Prinses Juliana heeft de schoolkinderen zelf op het paleis Soestdijk ontvangen en ze met enkele vriendelijke woorden toegesproken. De kinderen waren zooals te begrijpen is, zeer onder den indruk van dit groote gebeuren en met hoogroode kleurtjes van opwinding op de wangen stapten zij dan ook vanmorgen de breede oprijlaan naar het witte huis over.
Eén van hen droeg de groote doos waarin de pop was, de anderen hadden een bouguet rose anjers met gele fresia's bij zich. De bloemen waren met groene en witte linten, de kleuren van Soest, samengebonden. Deze bloemen waren bestemd voor Prinses Juliana.
Bij de pop was een gedicht gevoegd, gemaakt door Benny Vreden uit Soest.
Voor dit aardige geschenk voor de kleine prinses hebben alle schoolkinderen uit Soest en Soesterberg bijgedragen.
Het gedicht dat bij de pop is aangeboden luidt als volgt:
Jarig, klein Prinsesje, Trots van Nederland,
Op Uw eersten jaardag, Kom 'k als afgezant,
'k ben een Soester boertje, k' Woon hier in de buurt,
En de Soester kind'ren, Hebben mij gestuurd.
Alle Soester kind'ren, Lief Prinsesje klein,
Zullen in gedachten, Heden bij U zijn.
'k Wensch U daarom namens Heel die kinderschaar,
Thans op Uw verjaardag Een voorspoedig jaar.
En die zelfde kind'ren Wenschen stuk voor stuk
U een tijd van voorspoed. Liefde en geluk.
'n Rijk en zonnig leven, Vol van levensvreugd,
Dat zijn thans de wenschen, Van de Soester jeugd.
Ter gelegenheid van den eersten verjaardag van Prinses Beatrix wordt door de schoolgaande kinderen van alle gezindten te Soest als een passend geschenk een pop aangeboden, uitgevoerd in de origineele Soester kleederdracht en voorstellende een Soester boertje.
Het costuum werd vervaardigd door Kleermaker Jan van Hees uit de Korte Kerkstraat. De pet was een produkt van Kledingbedrijf Vervat aan de Heuvelweg. Jan van de Kant maakte de klompen en het ondergoed, nl. hemd, boezeroen en blauwe onderbroek met bandjes, en de zwarte kousen waren het werk van Mevr. A.C. Berndsen, Kerkpad N.Z. 61, die ons al deze gegevens verstrekte.
Het huis van kleermaker Jan van Hees aan de Korte Kerkstraat
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.