Redactie
Voor u ligt het laatste nummer van 2019. Een editie met veel artikelen en een range van onderwerpen. Zoals hopelijk bij eenieder bekend is, nemen de activiteiten binnen HVS verder toe. Recent hield René van Hal 2 keer (vanwege de grote belangstelling) de presentatie over de vroegere panden langs de Rijksstraatweg, nu beter bekend als de straat met de 8 namen. Of zo u wilt: vanaf de Vredehofstraat tot de Birkstraat.
Een verkorte weergave van zijn presentatie vindt u in deze uitgave.
Op de website van HVS staat een groot bestand van zogenaamde bidprentjes. Binnen het bestand kunt u zoeken op naam. OnzeITtechnici werken nog aan een verdere uitbreiding van dit onderdeel van de site. Overigens ook aan het digitaliseren van de Van Zoys tot Soest werkt men hard. Voor het laatste nieuws voor weetgrage leden kunt u terecht op de HVS-site.
Om op de bidprentjes terug te komen: in dit blad staat informatie als kennismaking met deze HVS-dienst.
In deze uitgave leest u het eerste deel van het dagboek uit het laatste oorlogsjaar van een jonge vrouw. Haar belevenissen schreef ze op in haar dagboek. Haar neef Hans van Hees heeft het bewerkt voor publicatie in de Van Zoys tot Soest. Hierbij is de tekst zoveel mogelijk in originele staat gehouden, zoals zijn tante Martha dat in 1944 en 1945 heeft opgeschreven. Voor degenen die het meegemaakt hebben zal het ongetwijfeld een bron zijn van herkenning. Voor de jongeren onder ons geeft het een heel goed beeld van hoe de oorlog door de mensen toen is ervaren.
Bij Vaarderhoogt denkt vrijwel iedere Soester (maar ook mensen van daarbuiten) direct aan het tuincentrum. De naam is echter ouder dan menigeen zal weten. Over het gebied rond de Dorresteinweg tussen de Koningsweg en de Wieksloterweg hebben we een artikel opgenomen.
Jan de Mos neemt ons mee naar dehistoricvan een der vakken langs de Amersfoortsestraat (de Wegh der Wegen) alwaar ooit Kampoord was gevestigd. De ontwikkeling van het terrein is gevarieerd en zal uiteindelijk bij veel lezers een bron van herkenning zijn. Lekker informatief en prachtig geschreven. Een aanrader om er even voor te gaan zitten.
Verdwenen Soest is een vaste rubriek in de Soester Courant. Al heel lang is dat een veelgelezen stukje in de krant. Minder bekend is dat de rubriek mede mogelijk wordt gemaakt door HVS. U kan de informatie over Verdwenen Soest ook inzien op de website van HVS. Een van de leuke speurtochten was die naar broederij Keizer. Hoe die is verlopen leest u in het artikel van René van Hal.
Tot slot nog een stuk over de afdeling Luchtbescherming in Soesterberg, door Dik Top. Het handelt over de verschrikkingen van de oorlog in Soesterberg. Zo komen we langzaam toe aan het nummer dat we in het voorjaar willen doen uitkomen met verhalen over de oorlog in de gemeente Soest. Als u bijzondere verhalen heeft over de tweede wereldoorlog en/of over de dagen van de bevrijding dan wil de redactie dat heel graag vernemen. De viering van 75 jaar vrijheid willen en mogen we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan.
Namens de redactie wens ik u allemaal veel leesplezier. Natuurlijk ook fijne feestdagen en alvast alle goeds voor het nieuwe jaar 2020. Het jaar waarin HVS 40 jaar bestaat, maar dat gaat u vast en zeker nog wel merken.
Paul Verhoeven
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.