Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

De kachel in de raadszaal van Museum Soest

Deze kachel stond al 44 jaar in het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Eeuwig zonde, want er kleeft zo'n intrigerend verhaal aan, schreef Yuriv an der Linden in het blad van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wat moet het heerlijk zijn geweest wanneer er enkele houtblokken lekker lagen te gloeien in deze fraai geornamenteerde, gietijzeren kachel. De warmte verspreidde zich langzaam door de kamer en de gloed vermengde zich met het zwakke schijnsel van kaarsen en olielampen. De hondenkoppen, die de voorkant sieren, lijken veel geaaid te zijn. Zwart glanzend staren zij naar de zich opwarmende bewoners. Helaas, centrale verwarming maakt tegenwoordig een kachel als deze overbodig. Ooit verwarmde dit exemplaar de logeerkamer in de woning van kunst- en muntenverzamelaar Willem van Rede aan de Schiekade 13 in Rotterdam. De ouders van Van Rede betrokken het huis aan het einde van de negentiende eeuw en na hun dood bleef hij er zelf wonen. Aan het interieur werd sindsdien niets meer gewijzigd. In 1953 liet hij een deel van zijn verzamelingen, zijn kapitaal en de woning na aan de Staat. De rest van de verzamelingen werd aan de gemeente geschonken om in de Rotterdamse musea te plaatsen. Met het kapitaal is een fonds opgericht, waaruit nog steeds moderne kunstwerken worden aangekocht, die te zien zijn in Museum Boijmans Van Beuningen. Het huis is in vruchtgebruik gegeven aan de weduwe van Van Rede, tot zij in 1975 zelf overleed. Kort daarop werd het gebouw, dat behoorlijk was verwaarloosd, ontruimd en vier jaar later gesloopt. Het is heel jammer dat het huis niet meer bestaat. Gelukkig zijn bij de ontmanteling van het interieur alle onderdelen in de rijkscollectie terechtgekomen. Zo beheert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een complete, rijk uitgevoerde Rotterdamse inrichting uit de late negentiende eeuw. Een zeldzaamheid, aangezien er bij het bombardement van Rotterdam in 1940 veel verloren is gegaan.

Jammer genoeg heeft de kachel sinds 1975 het depot van de Rijksdienst nooit meer verlaten. Oproep Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in hun blad: Welke instelling heeft er een plek voor, om bijvoorbeeld een historische locatie aan te vullen? Het zou wel voor de sier zijn, want de kachel kan helaas niet meer worden gestookt. Op deze oproep reageerde museum Soest en het resultaat is er. De kachel staat nu te pronken in de schouw van de Raadszaal in museum Soest.

Yuri van der Linden, conservator oude toegepaste kunst bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, heeft zorggedragen voor deze kachel. De kachel is op 14 mei 2019 in bruikleen overgedragen aan museum Soest.

(bron tijdschrift Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto