Soest Hees en De Birkt; Jan H.M Hilhorst/Jos G.M. Hilhorst
Van de achtste tot de zeventiende eeuw
Deze geschiedenis van Soest begint bij de Germaanse oorsprong van de naam Soest en de vondst van artefacten en grafheuvels die doen vermoeden dat Soest reeds lang bestond toen Karel de Grote in 777 het Eemland aan de Utrechtse bisschop schonk.
Soest onder vuur; Geke van der Merwe-Wouters
1939 t/m/ 1945
Dat Soest allure heeft, blijkt uit zijn fiere houding tijdens de mobilisatie, bezetting en bevrijding. Vijf invasies overleefde deze gemeente. Dir van 5000 gemobiliseerde soldaten, 1000 evacué's uit Den Haag e.o., 3600 vluchtelingen uit Arnhem e.o. 4000 Duitsers en ruim 2000 geallieerden. De beproeving begon met het tegendeel: De evacuatie van 9000 Soesters in 1940.
Hoogland-West Geschiedenis en natuur van een opmerkelijk landschap
Wandel- en fietsroute en historische achtergronden.
Het beschrijft een opmerkelijk landschap, niet alleen als wandelgebied, maar — in zekere zin - ook een historisch monument. De overgang van de Gelderse Vallei naar de Eemlandse lege (=lage) landen, het polderland dus.
In de tijdschriften van zusterorganisaties troffen wij ondermeer aan artikelen over:
Smederijen in Eemnes (historische Kring Eemnes 23 jrg nr 1 maart 2001) met relaties naar Soest;
De Oude Kerk Soest (Baerne 24 jrg nr 5 maart 2001) In het prentenkabinet van het Rijksmuseum — een tekening van de Oude Kerk door C. Pronk.
Bemaling van de Bunschoter Polders (Bun Historial 21/22 jrg. — artikelenreeks over de bemaling van de bunschoter polders.
De familie Elsendoorn (Dolderse Kroniek 4 jrg nr 2 mei 2001)- met de familie Elsendoorn Soest(erberg)
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.