PUBLIKATIES VAN HET P.J. MEERTENS-INSTITUUT
VAN PEKELVAT TOT DIEPVRIESKAST
VIII + 251 blz., 42 foto's, 10 tekn., 4 krtn.
prijs ƒ 27,- (excl. verzendkosten)
Aan het begin van de eeuw vormde het conserveren van voedsel nog een wezenlijk onderdeel van het leven op het Nederlandse platteland. In grote delen van het land verbouwde bijna de hele bevolking aardappelen, groente, soms ook fruit voor eigen gebruik; verder hielden velen één of meer varkens voor de eigen vleesvoorziening.
Omdat de meeste voedingsmiddelen echter al na korte tijd bederven, moest men ze op de een of andere manier verduurzamen om er ook buiten de oogst- of slachtperiode gebruik van te kunnen maken.
In de loop van deze eeuw is de omvang van de huishoudelijke conservering door diverse maatschappelijke ontwikkelingen afgenomen. Zowel op het platteland als in de steden kan men tegenwoordig een zekere opleving van de conservering waarnemen. Daarbij past men echter vaak andere methoden toe dan in het verleden; ook zijn de aard en de functie van het verduurzamen van voedsel gewijzigd. In dit boek worden de rol van de huishoudelijke conservering aan het begin van deze eeuw en de veranderingen die er zich nadien in hebben voltrokken aan de orde gesteld; de nadruk ligt daarbij op de ontwikkelingen in de eerste helft van de eeuw.
Het boek opent met een algemene inleiding over de voedselconservering in Nederland. Daarin wordt onder andere aandacht besteed aan de vele methoden die in de huishoudens werden toegepast, aan de verschillende functies van het conserveren en aan de veranderingen die er in de loop van de eeuw in zijn opgetreden. Verder bevat de bundel dertien interviews en een viertal inleidingen over de conversering en de zelfvoorziening in verschillende delen van Nederland.
U kunt dit boek via onze Historische Vereniging bestellen.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.