Titel: Beeldende Kunst in Soest en Soesterberg,
Auteurs/samenstellers Wim de Kam en Frans Stokhof de Jong,
ISBN 978-90- 805481-0-7, 176 bladzijden op bijna A4 formaat,
Uitgave Historische Vereniging Soest/ Soesterberg 2014,
Winkelprijs €24,95
Een kloek boek met een mooie vormgeving en een interessante inhoud, rijk geïllustreerd. Het boek start, na het voorwoord van de burgemeester, met een beschrijving van de kunstgeschiedenis in tijdvakken. Verhelderend is deze visie wel door de onderlinge verbindingen die weergegeven worden. Ook wordt daarin min of meer aangegeven wat de status van de kunstenaar was en de betekenis van zijn of haar werk voor Soest of de grotere wereld. Maar daarnaast wordt ook de maatschappelijke context belicht waarin de kunst tot stand gekomen is. De beschreven periode concentreert zich vooral op het tijdvak 1890-2000. Er zijn wel enkele voorbeelden gegeven van schilderijen, etsen, aquarellen en pentekeningen die vóór 1890 van het dorpsgezicht Soest gemaakt zijn, maar de meest bekende ontbreekt: het dorpsgezicht van Jan de Beijer. Nu is een afbeelding in dit boek niet echt nodig, in menige gang, op overloop of slaapkamertje hangt deze pentekening.
In het lexicongedeelte zijn 221 kunstenaars beschreven, eerlijk gezegd zijn van sommigen niet eens de volledige personalia bekend. Of dan opname in het boek gerechtvaardigd is? Van veel kunstenaars zijn er afbeeldingen van hun werk in het boek geplaatst, dit geeft direct een blik in de veelzijdigheid van de kunst die gemaakt is. Wel zou het soms een verrijking geweest zijn als de naam van het kunstwerk vermeld was, bij geportretteerden ontbreekt ook de vermelding wie afgebeeld is. Zeker bij de zelfportretten een gemis.
Op de laatste bladzijden zijn nog eens 322 namen vermeld van kunstenaars die nog niet aan de criteria voldeden, een vervolg op dit boek hoeft dus niet lang op zich te laten wachten.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.