Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Verdwenen Soest Herenmodezaak "Borgts" aan de Burg. Grothestraat

Rene van Hal

Eind 2014 is Heren- en Damesmodezaak Wortmann aan de Burgemeester Grothestraat nummer 7 gesloten en is er een einde gekomen aan een periode van bijna 65 jaar dat op dit adres een modezaak was gevestigd. De herenmodezaak is in 1950 officieel gestart door mevrouw Wil Borgts-van Doorn. Pas in 1953 heeft René Borgts zelf de overstap naar de winkel gemaakt en was daardoor dagelijks betrokken bij de zaak. In de eerste jaren heeft hij zijn baan als verkoper bij Kreymborg in Utrecht aangehouden om financiële zekerheid te behouden. De heer en mevrouw Borgts hebben tot 1986 de herenmodezaak geëxploiteerd. Vanaf 1986 is de zaak voortgezet door Emile Wortmann, die het assortiment verbreedde met dameskleding, zoals hij dat ook al deed vanuit zijn zaak in Baarn. Met de sluiting van de modezaak is weer een stukje historie in de Soester winkelstraat afgesloten. Eind 2014 werd in de Soester Courant in de rubriek "Verdwenen Soest" al aandacht besteed aan de historie van de locatie Burgemeester Grothestraat. Dit naar aanleiding van een in de krant geplaatste foto van kapper Borgts uit het begin van de 20ste eeuw die op deze locatie een kapperszaak heeft geëxploiteerd.


Burg. Grothestraat 7 circa 1930, rechts poseert de heer Honoré Borgts voor zijn kapperszaak

Wat vooraf ging
In 1925 verwierf Honoré Emile Borgts het pand op de locatie Burgemeester Grothestraat op het moment dat hij de kapperszaak overnam van de heer Van Doornik. Borgts was daar al verschillende jaren assistent en had zijn vak goed geleerd. In de eerste jaren was er sprake van een herenkapsalon, met op het raam geschreven: "Scheren en Haarsnijden". Later werd de zaak uitgebreid naar een Dames- en Herenkapsalon en veranderde de aanduiding op het raam naar "Coiffeur". Het overlijden van Honoré Borgts in 1953 betekende ook het einde van de kapperszaak op deze plek, hoewel zijn vrouw daarna nog enige maanden de zaak open hield.

Al vóór de Tweede Wereldoorlog, in 1937, was mevrouw Borgts Sr., de vrouw van Honoré Borgts, begonnen met een eigen zaak, bekend onder de naam "Tricotagehuis". Hiervoor werd een winkelruimte ingericht links naast de kapperszaak en werd een deel van het woongedeelte van het pand daaraan opgeofferd. Naast tricotageartikelen werd het assortiment in de loop der jaren uitgebreid met dames-en meisjeskleding. Vanaf het moment dat de kapperszaak in de loop van 1953 gesloten werd, is de etalage ervan door mevrouw Borgts Sr. gebruikt om vanuit het "Tricotagehuis" japonnen te etaleren en werd de winkelruimte zelf gebruikt als magazijn. Eind februari 1962 is het "Tricotagehuis" opgeheven met daarvoor, zoals gebruikelijk in de branche, enkele weken "Opheffingsuitverkoop".

De herenmodespeciaalzaak in 1960 geopend

 
Opening 1960


In 1960 besloot een van de zonen van Honoré Borgts een speciaalzaak in herenmodeartikelen te vestigen in de oorspronkelijke kapperszaak. Drie maanden lang werd hard gewerkt om de winkel in te richten alvorens deze in september 1960 feestelijk kon worden geopend. De eerste jaren was de heer René Borgts zelf nog werkzaam bij Kreymborg. Zijn vrouw had in de eerste jaren de dagelijkse leiding in de herenmodezaak.

De Soester firma's W. van Asch (aannemer), Chr. Cooiman (installaties) en Joh. Van Schalkwijk (elektra) zorgden voor een deskundige verbouwing. De winkelbetimmering werd eveneens geleverd door een Soester firma, te weten L. Rademaker. Tijdens de verbouwing van de zaak moest ook mevrouw Borgts Sr. met haar tricotageartikelen wijken naar het dagverblijf, hetgeen zeker behelpen was.

De zaken gingen goed en na de sluiting van het naast gelegen "Tricotagehuis" heeft het dan ook niet lang geduurd alvorens de winkel werd uitgebreid. Eind april 1964 werd de vernieuwde en uitgebreide winkel heropend. Daarbij werd ook veel aandacht besteed aan de etalages, die ruim van opzet waren. De heer René Borgts gaf bij de heropening aan dat hij niet alleen in kwaliteit en prijs wilde concurreren, maar ook in voorraad en sortering. Hij durfde de concurrentie met de stad aan. Soest beschikte inmiddels over een grote diversiteit aan detailhandelszaken, waardoor een ritje naar de stad niet meer nodig was.


Burg. Grothestraat 7 in de 60-er jaren van de vorige eeuw

 
Openuing in 1960 van de herenmodezaak

Nieuwbouwpand in 1968
De zaken bleven goed gaan. Het assortiment en de sortering breidden zich volop uit. De beschikbare ruimte werd te klein. De familie Borgts besloot tot een rigoureuze aanpak. Besloten werd het pand te slopen en een geheel nieuw pand te bouwen. Dit werd door de aannemers Van Asch en Smee'ing neergezet. Dat was voor de klanten wel 15 weken behelpen in een noodgebouw: een veel te kleine directiekeet. Maar net voor Sinterklaas 1968 kon de nieuwe zaak worden geopend. Bij de heropening werd opgemerkt dat Soest er opnieuw een zaak bij gekregen had die men zelfs in de grote stad met een kaars zou moeten zoeken.

Voor de familie Borgts zelf is het veel langer wat behelpen geweest in een directiekeet. Zij hadden daar als gezin tijdelijk hun intrek moeten nemen omdat ook hun woongedeelte afgebroken werd, maar dat hadden ze er graag voor over.

1986: Jos Wortmann mode continueert René Borgts mode.
Na bijna 26 jaar samen de herenmodezaak te hebben gerund, besloot het echtpaar René en Wil Borgts de zaak over te dragen aan de al in Baarn gevestigde Jos Wortmann Mode. Het assortiment werd wat aangepast omdat Jos Wortmann iets meer vrijetijdskleding dan sportieve en klassieke kleding nastreefde en daarnaast een afdeling damesmode toevoegde. Op 1 juli 1986 werd de zaak overgedragen en werd 60 jaar familie Borgts op dit adres afgesloten. De herenmodezaak kreeg echter wel een nieuwe toekomst, totdat eind 2014 de zaak werd gesloten en op dat moment ook meer dan 60 jaar herenmodezaak afgesloten werd.

De heer en mevrouw Borgts
De heer en mevrouw Borgts-van Doorn hebben zich jarenlang ingezet om wat we noemen een stijlvolle en gerenommeerde herenmodezaak te exploiteren. Dat was niet alleen te zien in de uitstraling van de zaak (inrichting en assortiment) maar ook in de manier waarop ze met hun klanten omgingen. De klant werd met alle egards verwelkomd en geholpen. Doordat een in verhouding grote, vaste klantenkring was opgebouwd, konden zij, maar ook hun medewerkers, op een persoonlijke manier inspelen op de wensen van hun clientèle. Dit had ook zo zijn invloed op hetgeen werd ingekocht. Daarbij werd direct rekening gehouden met de wensen van hun klantenbestand, dat bij de overdracht aan Jos Wortmann uit ongeveer 3200 vaste en ook "geregistreerde" klanten bestond. Het echtpaar kreeg samen drie kinderen, twee zoons (die thans in het buitenland wonen) en een dochter, die nog boven het winkelpand woont en daar haar eigen zaak heeft. Een praktijk voor Ayurvedische Massage en Guasha.De heer en mevrouw Borgts-van Doorn zijn inmiddels al weer enkele jaren geleden overleden.

Bronnen:
Berichten en advertenties in de Soester Courant
Reacties op de bijdrage over de "kapperszaak Borgts" in de rubriek Verdwenen Soest
Inbreng van de kinderen van de heer en mevrouw René Borgts.
Advertenties uit de Soester Courant
Foto's van winkelopeningen: familie Borgts.


De heer en mevrouw Borgts bij hun afscheid van de herenmodezaak in 1986

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto