Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Adrianus Verlinden, kapper te Soest

Wim Peters

In 1908 wordt in Zevenbergen Adrianus L.F.M. Verlinden geboren.
Ad verlaat in de dertiger jaren het ouderlijk huis en vestigt zich in Rotterdam.
Hij ontmoet Trees Padberg uit Soest, trouwt met haar en gaat wonen en werken in Rotterdam.
Ad is kapper en vestigt omstreeks 1955 zijn kapperszaak in het pand Grote Melmweg 1 in Soest.

Adrianus Leonardus Franciscus Josephus Maria Verlinden wordt op 31 mei 1908 in Zevenbergen geboren. Zijn vader Adrianus Josephus Franciscus Maria Verlinden (geboren 25 januari 1869) en moeder Anna Maria Josephina Pommée (geboren 20 mei 1870) wonen vanaf hun geboorte in Zevenbergen.

Zevenbergen is een plaats in Noord-Brabant en ligt in het mooie vlakke polderlandschap van noordwest Brabant in de driehoek Roosendaal, Breda, Dordrecht. Een rustig, regionaal verzorgend stadje, dat sinds kort behoort tot de gemeente Moerdijk.
Vroeger had Zevenbergen een haven. De plaats, bij elkaar gewaaid door de IJstijd, bijna weggespoeld, belegerd en beschoten en uiteindelijk zelfs de haven ontstolen door de luimen van de tijd. Hoewel de discussie opnieuw gevoerd wordt om het water weer in het centrum terug te brengen.
Zevenbergen is vanouds een Hollandse stad. In 1805 stelt een Staatsbesluit echter de grenzen van de nieuwe departementen vast en alles wat ten zuiden van de scheiding tussen Holland en Bataafs Brabant ligt wordt Brabants en vanaf die tijd hoort Zevenbergen tot Noord-Brabant.
De naam van de stad zou kunnen duiden op enig reliëf in het overwegend vlakke land. Enkele markante hoogten zijn "de bergen" maar het zijn er zeker geen zeven.
De negentiende eeuw brengt een suikerfabriek, die.in de herfst en de winter voor werkgelegenheid zorgt. Aan het einde van de 20-ste eeuw is deze fabriek overigens weer verdwenen.

Als kleine jongen heeft Ad de lagere school in zijn woonplaats Zevenbergen bezocht.
Op de foto [1], genomen in de tijd dat het gebouw als lagere school in gebruik was, kreeg Ad hier zijn eerste onderwijs.
Het is niet duidelijk geworden of Ad enig voortgezet onderwijs heeft genoten, doch afgaande op de uitlatingen van zijn latere vrouw is de lagere school niet het eindonderwijs geweest.

Ad wordt kapper in Rotterdam. Op de begane grond van de portiekwoningen rond het Burgemeester Meineszplein is een kapperszaak gevestigd waar hij als jonge man werk vindt. In 1937 woont hij op het adres Tidemanstraat 82c. Deze straat is een zijstraat van het genoemde Meineszplein.

Omstreeks die tijd heeft hij aanstaande vrouw ontmoet. Het is ons niet duidelijk geworden waar zij elkaar voor het eerst hebben gesproken. Ad woonde in Rotterdam en Trees woonde in Soest.

Trees, Theresia Geertruida Maria Padberg, is op 15 oktober 1910 in Utrecht geboren. Haar vader,  Arnold Adolph Padberg, en moeder, Hendrica Johanna Maria Meerings, trouwden op 19 augustus 1908 in Utrecht. Zij kwamen in de loop van 1934 in Soest wonen in het huis Grote Melmweg 1, dat aan het einde van de twintiger jaren door Koen van Nimwegen was gebouwd. Trees bleef het enig kind van Arnold en Hendrica. Arnold werd in de volksmond "Padje" genoemd; vanaf het moment dat hij in Soest is komen wonen was hij "zonder beroep".

Tot haar huwelijk in 1941 woonde Trees bij haar ouders. Een onbezorgde tijd wellicht want zij werd soms aangeduid als "het kostschoolmeisje". Maar was die tijd zo onbezorgd? Een reumatische aandoening beperkte haar mogelijkheden.

Als Ad en Trees zich in 1937 verloven wordt een foto2gemaakt voor het huis, dat ook nu nog duidelijk herkenbaar is.
De vensterblinden bepaalden in die tijd mede het aanzien van de woning.
Bij de bouw ervan werd nog rekening gehouden met de gevolgen van de regelmatig voorkomende overstromingen van de Eem; het huis werd op een terp(je) gebouwd. Sinds de aanleg van de afsluitdijk in 1932 bestond dat gevaar niet meer maar desondanks was de omgeving toch redelijk laag gelegen. Een sloot, evenwijdig aan de spoorlijn voerde het water af.

Na vier jaar verkering besluiten Ad en Trees te trouwen.
De omgeving in Rotterdam, waar Ad in die tijd woonde, was ternauwernood gespaard gebleven bij het bombardement van Rotterdam en Ad had daar werk.

In de woonplaats van de bruid werd hun burgerlijk en kerkelijk huwelijk voltrokken (donderdag, 21 augustus 1941).
Het was, hoe kan het anders, een eenvoudige bruiloft. Anderhalf jaar bezetting beperkten de mogelijkheden, hoewel er anderzijds ook weinig tot geen financiële middelen waren om een uitbundig feest te geven. Enkele buurtbewoners hebben mede daarom enige assistentie verleend.

Ad en Trees werden vereeuwigd op een foto3op de dag van hun huwelijk wederom voor het huis van haar ouders.

Vanaf die datum gaan zij wonen in Rotterdam. Het bovenhuis Tidemanstraat 82c zal tot het overlijden van de vader van Trees in 1947 hun woning zijn. Op 17 november 1941 wordt in die gemeente aangetekend dat aan elk van hen een Persoonsbewijs is uitgereikt.

Naar de reden waarom valt te gissen, doch een mogelijkheid is dat Trees, als enig kind, na het overlijden van haar vader in 1947 de zorg voor haar moeder wilde gaan opnemen en toen Ad een baan bij kapper Omzeem (later Butzelaar) aan de Steenhoffstraat aangeboden kreeg, lag een verhuizing naar de Grote Melmweg in de rede. Ad en Trees hadden geen kinderen en dat maakte de stap wat eenvoudiger.
Ruim dertien jaar was Sammie,zoals velen in Soest hem kenden, kapper bij Omzeem / Butzelaar. Echter in de loop van 1960 besloot hij het er op te wagen zich als zelfstandig kapper te vestigen in de woning van zijn schoonmoeder. In de tuin werd een groot bord geplaatst [4] en terzijde van de voordeur werd het bekende kapperszuiltje (driekleurig al dan niet verlichte zuil) aangebracht. De voorkamer aan de rechterzijde van het gangetje van de huiskamer naar de voordeur werd als kapsalon ingericht.

Het was zeker geen "vetpot". Zijn klanten kwamen veelal uit de polder op een tijd die hen schikte. Men kon zonder een afspraak te maken altijd terecht en dat geeft al aan dat het niet druk was in de zaak. Dat werd wellicht mede bepaald door het gegeven dat Ad slechts één kapsel kende en moeite had om met de tijd mee te gaan.
Als hij constateerde dat zijn jonge klanten juist om die reden naar een andere kapper gingen dan was hij in staat hun ouders daar op aan te spreken. Eigenwijs en driftig wordt hij omschreven, hoewel het leven hem niet altijd zich van de goede kant heeft laten zien. Hij had — volgens Trees — gestudeerd en dan als een niet helemaal geslaagde kapper eindigen zal zeker een rol hebben gespeeld.
Vaak werd hij uitgenodigd om een overledene de laatste maal te scheren.
Gebruikelijk was dat de kwast waarmee de scheerschuim op het gelaat was aangebracht, werd weggegooid. Ad deed dat niet en gebruikte deze nog een keer. In die tijd werd voor een scheerbeurt als deze een gulden betaald.

Anderzijds hebben mensen hem gekend als een eenvoudig man, die eigenlijk niet opviel. Door zijn tuin en de kippen en met de hulp van enkelen kon hij tot zijn AOW-leeftijd in 1973 naar de buitenwereld toe enig aanzien behouden, maar het was niet eenvoudig. De handreikingen in de vorm van kolen voor de verwarming van hun huis zijn bekend.

Hij had een uitstekende band met pastoor Buisman. Op verzoek van deze pastoor van de Petrus- en Paulusparochie werd Ad in zijn wijk aangewezen als degene die elke maand bij de kerkgangers hun kleine bijdrage voor de kerk zou ophalen.

In 1973 sloot hij de zaak. Het bord werd neergehaald, de zuil verdween en langzaam verdween Ad uit het beeld van Soest. Weinigen zullen hem niet hebben gekend en nog minder zullen van zijn resultaten als kapper niet hebben gehoord.

Op 3 juni 1982 overlijdt hij in Soest. Hij is dan 74 jaar oud en de jaren zijn hem aan te zien.
Mede dankzij het toezicht van buurtbewoners heeft Trees nog enige jaren in het huis aan de Grote Melmweg gewoond. Haar laatste jaren sleet zij in een verpleeghuis in Amersfoort.

Enkele generaties konden eenvoudig worden gevonden. We willen ze u niet onthouden:

Kwartierstaat van Adrianus Leonardus Franciscus Joseph M. Verlinden.

- I -

1 Adrianus Leonardus Franciscus Joseph Maria Verlinden, kapper, geboren te Zevenbergen op 31 mei 1908, overleden te Soest op 3 juni 1982. (Hij is getrouwd met Theresia Geertruida Maria Padberg)

- II -

2 Adrianus Josephus Franciscus Maria Verlinden, geboren te Zevenbergen op 25 januari 1869.
Hij is getrouwd te Zevenbergen op 4 februari 1903 met
3 Anna Maria Josephina Pommée, geboren op 20 mei 1870.

- III - 

4 Adrianus Leonardus Verlinden, geboren te Klundert op 6 december 1826.
Hij is getrouwd te 's-Hertogenboschop 27 juli 1864 met
5 Maria Helena Kluijtmans, geboren te 's-Hertogenboschop 13 april 1846.
6 Frederik Johannes H. Pommée.
Hij was gehuwd met
7 Johanna Cornelia Snijders.

- IV -

8 Franciscus Verlinden.
Hij was gehuwd met
9 Maria Theresia Henrietta Verstraete.
10 Arnoldus Kluijtmans.
Hij was gehuwd met
11 Maria Elisabeth Wansink.

Kwartierstaat van Theresia Geertruida Maria Padberg.

- I -

1 Theresia Geertruida Maria Padberg, geboren te Utrecht op 15 oktober 1910, overleden te Amersfoort.
(Zij is getrouwd met Adrianus Leonardus Franciscus Joseph M. Verlinden)

- II - 

2 Arnold Adolph Padberg, geboren te Amsterdam op 25 september 1877.
Hij is getrouwd te Utrecht op 19 augustus 1908 met
3 Hendrica Johanna Maria Neerings, geboren te Utrecht op 27 februari 1875.

- III -

4 Johann Baptist Heinrich Padberg, geboren te Medebach rond 1839.
Hij is getrouwd te Utrecht op 15 december 1864 met
5 Theresia Corbesier, geboren te Utrecht rond 1839.
6 Deodorus Neerings, geboren te Utrecht.
Hij is getrouwd te Utrecht op 21 september 1870 met
7 Geertruida Maria Rutten, geboren te Zutphen.

- IV -

8 Johann Heinrich Casper Padberg.
Hij was gehuwd met
9 Rebecka Bersch.
10 Urerik Corbesier.
Hij was gehuwd met
11 Maria Theresia van den Berg.
12 Simon P. Neerings.
Hij was gehuwd met
13 Johanna van Heel.
14 Johannes W. Rutten.
Hij was gehuwd met
15 Henrica Meurkes.

NOTEN
[1] Foto Markt Zevenbergen omstreeks 1920 beschikbaar gesteld door Heemkunde Zevenbergen
[2] Foto 1937 in bezit van de familie Van Rijn
[3] Foto 1937 in bezit van de familie Van Rijn
[4] Foto in bezit van de familie Van Rijn

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto