Joop Piekema
4e feestdag: zondag 27 mei 1979
Weersgesteldheid: zonnige perioden, wisselend bewolkt, enkele regen- en onweersbuien; max. temp. 17 gr. C.
In de zaal van Mariënburg aan de Burg.Grothestraat wordt een feestelijke bridge-drive gehouden welke wordt georganiseerd door de Soester Bridgsclub en de bridgeclub ONI. Er strijden maar liefst 88 paren (176 deelnemers) in zes groepen om een keur van prijzen. Er doen 14 paren uit Soest (Duitsland) mee. Wethouder G.A.W.G.A. Plomp spreekt het openingswoord en maakt daarin een vergelijking tussen bridgen en het dagelijks leven: "Veel hangt af van het hebben van een goede of een slechte kaart, maar daar zijn winst of verlies niet geheel afhankelijk van. Veel hangt af waarop de juiste kaart gespeeld wordt en soms is het nodig open-kaart te spelen". Opvallend scoort het echtpaar Ballmann uit Soest (Duitsland) - mevrouw Ballmann eindigt als nummer 1 in groep A en mijnheer Ballmann eindigt als nummer 1 in groep B!
Vanaf 14.00 uur bezoeken enkele duizenden mensen de bloemenmarkt van de Soester middenstand op het feestterrein aan de Ferd. Huycklaan. De kinderen kunnen met een gerust hart mee — die worden "gestald" in de feesttent om te genieten van de toneelvoorstelling "Dik Trom". In de tent, waar de temperatuur tot kookhitte is opgelopen, hebben zich rond 14.00 uur zo'n 1.500 kinderen verzameld, in afwachting van het schoons wat komen zou. Maar al wat er komt, géén Dik Trom. De reden is simpel. Het gezelschap wil niet optreden omdat er geen geluidsinstallatie is. Want de kinderen produceren zo'n oorverdovend kabaal dat er met de beste wil van de wereld niet bovenuit is te komen! De techniek zal een handje moeten helpen. Uiteindelijk wordt, met veel kunst- en vliegwerk, rond 15.00 uur door de firma Bosman een geluidsinstallatie afgeleverd, waarna om 15.15 uur de voorstelling toch nog van start kan gaan.
Maar — we citeren de Amersfoortse Courant — "de meeste kinderen waren toen al teleurgesteld, sommigen huilend, vertrokken. Ze werden nu niet bepaald opgebeurd door de ouders, die hen kwamen afhalen. De meesten van hen waren zelf niet erg te spreken over de gang van zaken. Voor hen betekende het middagje uit op de bloemenmarkt geen rustige middag, want zij moesten voortdurend de tent in om te kijken of hun kinderen er nog wel zaten". (.....). Uiteindelijk zagen slechts zo'n 700 jongens en meisjes de avonturen van het dikke knaapje en de hem doorlopend achtervolgende veldwachter.
Om 17.00 uur vindt in de feesttent een plechtige gebeurtenis plaats. Want dan wordt burgemeester mevrouw mr. J.M. Corver-van Haaften als eerste vrouw in Nederland opgenomen in de broederschap van Nederlandse wijnvrienden, de Confrèrie des Vinophiles PaysBas. Zij is daarmee het 15e erelid van de Confrèrie, die dan 25 jaar bestaat. De toetreding is op voordracht van één der leden van de confrèrie, de heer Joh. Mets, uiteraard in verband met "het 950 jarig bestaan" van Soest. De Soester Courant spreekt van "een stijlvolle plechtigheid van in lange rode toga's gestoken heren" — ter verdere opluistering van de feestvreugde zijn aangetreden de wethouders Plomp, Menne en Hoekstra, alsmede vertegenwoordigers van de Soester Zakenkring, de Kamer van Koophandel en drie in boerenkostuum gestoken dames van het Groot Gaesbeeker Gilde.
De president van de Confrèrie, de heer Schuttelaar, herinnert er aan dat het gemeentehuis in vroeger dagen was gehuisvest in het huidige pand van de heer Mets aan de Van Weedestraat — spreker geeft als tip mee roerige raadsvergaderingen met wijn te besprenkelen om degenen die vergaderen de betrekkelijkheid van de dingen te laten inzien. Dan moet mevrouw Corver op het podium verschijnen voor de gebruikelijke inwijdingsplechtigheid. Zij krijgt twee glazen water aangeboden, die zij met een vies gezicht teruggeeft, op deze wijze te kennen gevend het water af te zweren en zich volledig tot de wijn te bekeren. Dat doet ze maar al te graag, door als eerste een slok van de jubileumwijn te nemen, die door de heer Mets uit Frankrijk is geïmporteerd. Vervolgens krijgt de burgemeester een groenwit lint met tinnen medaille omgehangen, een oorkonde overhandigd en een — volgens de Soester Courant - "formidabele fles Soester Rhone-wijn met glas" aangeboden. Dan heft het hele gezelschap het glas — het zal wel niet bij één gebleven zijn....
Voor wie niet van wijn houdt zijn er 's avonds in de wijk Klaarwater diverse prestatieloopwedstrijden. De organisatie is in handen van SO Soest atletiek. De belangstelling voor dit atletiekgebeuren is enorm — duizenden mensen omzomen het parcours. Zowel start als finish zijn op de Wiardi Beckmanstraat bij Honsbergen. Om 18.00 uur lost wethouder Plomp het startschot voor de scholenwedsrijd over één mijl. Bij de jongens gaat Gerard Becker van de St. Ludgerusschool als eerste door de finish; bij de meisjes is dit Corien Latour van de school de Wiekslag. De groepsprijs bij de jongens gaat naar de school De Schakel en bij de meisjes naar de Bonifaciusschool.
Na de mijl voor de schoolkinderen volgden de startschoten voor de prestatielopen voor individuelen over 1, 3, en 5 mijl. Ze werden gelost door de Nederlandse top-atleet Jos Hermens. Er deden zoveel liefhebbers mee, dat het Bentinckfonds voor gehandicapte sportbeoefenaren, waarvoor de opbrengst is bestemd, er f 500,-- aan overhoudt. Onder de deelnemers aan de mijl bevindt zich wethouder Plomp en onder de deelnemers aan de vijf mijl zet wethouder Menne zijn beste beentje voor. Zowel Plomp als Menne haalden de eindstreep. Zijn reactie op de afstandskeuze van zijn collega Plomp: "Je moet natuurlijk klein beginnen". Als eerste op de 1 mijl (198 deelnemers) eindigt M.T.Luiking uit Amersfoort op 5.41 minuten; als eerste op de 3 mijl (89 deelnemers) eindigt C.G.van Dorrestein uit Soest op 16.58 minuten; als eerste op de 5 mijl (141 deelnemers) eindigt G.Voortman uit Rijssen op 28.58.2 minuten.
Om 20.00 uur wordt het startschot gelost voor het wedstrijdlopen over 10 mijl. Er nemen 140 atleten aan deel — onder hen de Nederlandse marathontop met daarbij de veteranen Piet van Alphen uit Amsterdam en de Soester veteraan Cor Koster.
"Voor allen — zo meldt de Soester Courant — was het een uitstekend parcours; over asfalt, tussen dikke rijen toeschouwers en prachtig zomeravondweer". Met gemak loopt Nederlands marathonkampioen Roelof Veld (Daventria, Deventer) weg van zijn concurrenten — met 50.434 minuten komt hij als eerste binnen. Het levert hem de Supercup Soest 950 jaar op. Joop Leijenhorst wordt gehuldigd als eerst aankomend Soester deelnemer. Oud-burgemeester Baron Bentinck reikt de bekers en bloemen uit.
's Avonds is er tenslotte de toneeluitvoering van het blijspel "En krijgen is de kunst" in de feesttent aan de Ferd. Huycklaan. De Soesterbergse toneelvereniging Utile Dulce doet erg zijn best, en het publiek is gul met applaus — maar de opkomst valt met 60 bezoekers erg tegen.
8e feestdag: donderdag 31 mei 1979
Weersgesteldheid: aanvankelijk zwaar bewolkt, in de loop van de morgen opklarend tot vrij zonnig, licht bewolkt, 's avonds zwaar bewolkt, vanaf 23.00 uur regen- en onweersbuien, van 00.20 tot 01.00 (1 juni) noodweer; in Amersfoort valt 20,8 mm regen; max. temp. 25 gr C.
's Morgens en 's middags is er een meerkamp van oud-Hollandse spelletjes voor de 5eklassen van het basisonderwijs in het sportpark Bosstraat-oost. Om 20.00 uur begint het korenfestival in de feesttent aan de Ferd. Huycklaan. Hieraan doen maar liefst 13 zangkoren met ruim 600 zangers en zangeressen uit Soest en Soesterberg mee. O.a. gospelkoor "The Messengers" (dirigent P.Houtzagers), de chr. zangvereniging "Sursum Corda" (L.J.Meijer); R.K.Kerkkoor Carolus Borromeus (L.C.J.v.As). De bekende Soester dirigent G.v.d.Schepop dirigeert maar liefst vier koren: het mannenkoor "Apollo", het R.K. Kerkkoor St.Caecilia en de bejaardenkoren Zanggenot-Molenschot en het Braamhage-koor.
De zangavond, die zo'n 1000 bezoekers trekt, is een groot succes, en wordt besloten door het gezamenlijk zingen van het bekende Soester danslied "een Babyloontje vol van verstande".
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.