Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

De viering van "950 jaar Soest" in 1979

Joop Piekema

Zomer 1977 begint het — op nadering van het lustrumjaar — bij sommige mensen al geducht te kriebelen. Vooral bij voorlichtingsambtenaar Ben van Os slaat de kriebel toe! Hij stuurt op 3 augustus 1977 een notitie naar B&W waarin hij, naar goed vaderlands gebruik, voorstelt een commissie te instelleren, die de festiviteiten "950 jaar Soest" zou moeten voorbereiden. Als uitgangspunt zou moeten dienen het van oorsprong agrarische karakter van Soest. B&W adviseren om eerst bij gemeenten te informeren die onlangs jubileerden, zoals Bameveld, Monnickendam en Genemuiden. Dat gebeurt. Ook de "Commissie 950 jaar Soest" komt tot stand, onder voorzitterschap van zakenman Th. De Muijnk, met aanvankelijk vier leden: mevrouw G. Kudders, W.H. Hilhorst, P.C.Pieren en B.J. van Os. Het aantal leden breidt zich naderhand uit tot 15. Er wordt ook een Commissie historische optocht geïnstalleerd onder voorzitterschap van Wim Schimmel, ouderman van het Groot Gaesbeeker Gilde. Op 4 juli 1978 doet de "Commissie 950 jaar Soest", onder bijsluiting van de begroting, aan B&W het verzoek om een subsidie te verstrekken van f 125.000,--, zodat "het 950-jarig bestaan van Soest een groots en gezellig festijn zal gaan worden". Maar de commissie financiën van de gemeente Soest vindt dat "gezellige festijn" wel wat duur uitvallen: het bedrag wordt afgeroomd tot f 95.000,-

In de raadsvergadering van 17 augustus 1978 is onder agendapunt 163 het subsidievoorstel onderwerp van discussie.
J.R. van Poppelen (CDA) vraagt hoe het college gekomen is aan een bedrag van f 95.000,-- en bezwaar heeft hij er niet tegen dat de voorbereidingscommissie méér geld nodig heeft voor het organiseren van een goed feest. "Wanneer door dat feest de eenheid in Soest kan worden teruggebracht, is dat feest mij zelfs heel veel geld waard" — aldus spreker.
Jan Visser (Progressief Soest) heeft gemengde gevoelens over het te vieren feest en stelt voor om het voorstel aan te houden tot de nieuwe raad in september 1978. Het allerergste vindt hij "een brief aan de schietbasis Soesterberg voor een luchtmachtdemonstratie met straaljagers en zo. Dan hoor ik nog liever Marie Cécile Moerdijk, want aan straaljagers op het feest heb ik helemaal geen behoefte (.... ) Wanneer de slagers feest vieren houden zij ook geen tentoonstelling met messen en hakbijlen. Wanneer dit gebeurt ben ik beslist tegen het feest. (....)
J.Visser vervolgt: "De heer Van Poppelen weet niet hoe men aan de hoogte van het bedrag komt, maar dat is gewoon f100,-- per jaar en 950 jaar x f100,-- = f 95 .000,--".
Mét J. Visser vinden verschillende raadsleden dat het voorstel had moeten worden doorgesproken in de commissie culturele zaken. Voorzitter mevrouw J.M.Corver-van Haaften vindt echter van niet. Want alleen voor échte culturele zaken moet de commissie om advies worden gevraagd. Het voorstel om f 95.000,-- beschikbaar te stellen wordt zonder hoofdelijke stemming aangenomen met de aantekening dat — wanneer het plan is uitgewerkt — de voorbereidingscommissie bij de raad terugkomt. De raad kan dan aan de hand van concrete gegevens een oordeel vellen, en — zoals de voorzitter het al laat doorschemeren — eventueel nog een aanvullend bedrag beschikbaar stellen.
Tijdens het vragenhalfuurtje in de raad van 17 mei 1979 — enkele dagen vóór het feest begint — vraagt J. Visser of de begroting van f 95.000,-- voor de feestviering ja of neen is overschreden, met hoeveel, en wat de consequenties hiervan zijn.
Voorzitter G.A.W.G.A. Plomp antwoordt, dat in het besloten gedeelte van een vergadering van een commissie algemene bestuurszaken aan de heer Visser is bekend gemaakt dat de overschrijding plusminus f 70.000,-- bedraagt. Want — aldus spreker — "gebleken is dat wat de viering van het 950 jarig bestaan van Soest betreft de belangstelling, de deelname en het enthousiasme, dat mede door de organisatie is bewerkstelligd, zo groot zijn, dat ze een uitbreiding van de activiteiten met zich hebben meegebracht. Daardoor zijn er, althans voorlopig, overschrijdingen ontstaan. Bovendien zijn er tegenvallers ( ) Het zou natuurlijk bijzonder plezierig zijn als mede door de overschrijding van de begroting zeer velen in Soest acte de présence zouden willen geven bij de festiviteiten, zodat er in Soest een plezierig feest zal zijn".
J. Visser reageert: "Mijnheer de voorzitter! Ik hoop dat de begrotingsoverschrijding de pret niet zal drukken. U hoopt dat iedereen zal meedoen aan de festiviteiten. Weliswaar zal ik dan in het zwart opkomen. Ik had graag dat het college het een en ander wat eerder had medegedeeld (.....) Misschien is dit een aanleiding om voortaan in commissies wat minder in beslotenheid te vergaderen (.... .).
Ook H.J. Goote (PvdA) betreurt de kredietoverschrijding maar hij beseft "dat er niets meer aan te doen is, aangezien de uitgaven in kwestie grotendeels al zijn gedaan".
J.R. van Poppelen (CDA) heeft wel begrip voor de begrotingsoverschrijding.
De voorzitter wijst er op dat binnen het comité wordt geprobeerd de schade te beperken, en dat de weersomstandigheden en bezoekersaantallen een rol zullen spelen.
De raad conformeert zich — met uitzondering van J. Visser's "Progressief Soest" - aan het voorstel van B&W om - na afloop van de festiviteiten - de zaak te behandelen, eerst in de commissie financiën en grondbedrijf en daarna in de raad. Men lijkt niet zo onder de indruk te zijn van het tekort.

De komende maanden wordt door vele Soesters "alles uit de kast gehaald" om er een glorierijk feest van te maken. Het moet in de eerste plaats van de optochtbouwers komen - in principe alle inwoners van Soest en Soesterberg. De aanmeldingen moeten wél vóór 1 maart binnen zijn! "Pak het boekje "Soest in Oude Ansichten"of "Soest in Grootvaders Tijd" van de hand van de helaas veel te vroeg gestorven Engelbert Heupers, dé kenner bij uitstek, ook al was hij van huis uit een Twent. Dat soort boeken levert een schat aan stof op voor ideeën voor een wagen of groepsgewijze of individuele uitbeelding" — adviseert Wim Schimmel in deSCvan 24-01-1979. Zijn oproepen blijken niet aan dovemansoren gericht. Al op de eerste informatieavond in "De Rank" stromen de adspirant-deelnemers binnen; er moeten stoelen bij gezet worden, wellicht ook omdat er tegen "een historische eenheidsprijs" wordt getapt.
Om het aanstaande feest nog meer bekendheid te geven verspreidt de Soester middenstand medio januari 1979 in een oplaag van 20.000 stuks een gratis "plakplaat" van het wapen van Soest met de tekst "Soest 950 jaar —24 mei t/m 4 juni". De oplaag moet voldoende zijn om alle in Soest thuisbehorende auto's te versieren. Tezelfdertijd poogt een groep Soester zakenmensen een "grote loterij Soest 950" van de grond te krijgen, maar al na één trekking, waar de bekende actriceCarryTefsen nog voor wordt ingezet, flopt de onderneming jammerlijk. Beter gaat het af met de speciale munt, de "Soester Daalder" die, naar ontwerp van de Soester kunstenaar Bert Kinderdijk, door 's Rijks Munt wordt geslagen in goud (250 stuks a 375,--), zilver (2500 stuks a f45,--) en brons (10.000 stuks f 5,--).
In de Soester Courant verschijnt de tekst voor een feestlied "afgeleverd door Soester die onbekend wenst te blijven" op de wijze "Het hutje bij de zee". Het lied zet als volgt in; "Soest viert feest, Soest is weer jarig / Negenhonderdvijftig keer / Pronk jij met je bos en duinen / Als het dorpje van weleer", enzovoorts. Het lijkt ons niet waarschijnlijk dat dit lied ooit ten gehore zal zijn gebracht ....

1e feestdag: donderdag 24 mei 1979
Weersgesteldheid: aanvankelijk zwaar bewolkt, 14.00 uur een weinig regen, vanaf 17.00 uur wisselend bewolkt, 20.15-20.45 uur bui, 19.55-20.16 uur onweer, vanaf 21.00 uur opklarend tot helder; max. temp. 14 gr. C.
Om 10.30 uur opent burgemeester mevrouw J.M. Corver-van Haaften, gestoken in origineel Soester boerenkleding, met een korte speech, de voor de Llemaal gehouden "Oude Ambachtenmarkt" in de Kerkebuurt, waarmee de viering "Soest 950 jaar" een aanvang neemt. "U ziet mij — zo merkt ze op — als een eenvoudige boerenvrouw. Ik ben er trots op, dat ik de ambtketen van Soest mag dragen". Vervolgens opent de burgemeester een grote Soester daalder, waarin zich een cassette bevindt met exemplaren van de speciaal geslagen gouden, zilveren en bronzen munten. Als aandenken aan de openingshandeling krijgt mevrouw Corver de cassette met inhoud aangeboden, waarbij zij opmerkt: "Dit wordt het eerste stuk in de vitrine van het nieuwe gemeentehuis"

Vóór de opening was hetóókal over geld gegaan: voorzitter Th. De Muynck van de Commissie Soest 950 jaar ging in op de kritiek die de gemeenteraad had op de overschrijding van het krediet dat voor de festiviteiten beschikbaar was: "950 jaar geleden leefden de mensen een heel jaar van vijftig gulden. Ik hoop, dat de leden van de financiële commissie de sindsdien opgetreden inflatie eens berekenen. Dan moeten zij tot de conclusie komen, dat Soest nu voor weinig geld een goed feest heeft" aldus spreker. Een "kat" is er voor de Soester winkeliers, want die "kunnen elkaar nooit vinden en zullen elkaar ook in de toekomst niet kunnen vinden". Intussen is het tussen de ca 140 kramen al bomvol geworden, zodat men, blijkens het commentaar van de Gooi- en Eemlander "over de hoofden kon lopen". (In het feestprogramma wordt gesproken over "meer dan 1200 kramen, doch dat lijkt een zetduiveltje!, JJP)
De schattingen lopen uiteen van 50.000 tot 75.000 bezoekers. Hier en daar verschijnen al mensen in historische kledij. De boerenkapel van PVO blaast een vrolijke deun erbij. Het verkeer komt hopeloos vast te zitten, de Gooi- en Eemlander spreekt van "een complete verkeerschaos" die de politie de hele dag handenvol werk geeft. Er ontstaan files tot in Baarn en Amersfoort!

Voorts zijn er een aantal sportevenementen. Op het sportpark aan de Eemweg worden de voorronden van het voetbal-veteranentoernooi gespeeld. Als finalisten komen het Duitse Dudweiler en de Soester vereniging VVZ uit de bus.
Voor de negende maal in successie wordt op het sportpark Bosstraat Oost het "Meester Jansen" voetbaltoernooi gehouden. In de finale wordt S.O. Soest door DGC uit Amsterdam verslagen.
In de bibliotheek organiseert de Soester schaakclub een toernooi waaraan 96 schakers uit alle delen van het land deelnemen. Winnaar is de heer Bredewout uit Heemskerk.
In het gebouw van de voormalige openbare MAVO school aan de Middelwijkstraat trekken de zendamateurs heel wat bezoekers, die mee kunnen maken dat er vanuit Soest verbindingen tot stand komen met geheel Europa, ja tot zelfs in Rusland.
De festiviteiten op Hemelvaartsdag worden afgesloten met een concert in de Oude kerk waarbij als soliste optreedt de sopraan Jenny Veeninga. Het concert trekt slechts 240 bezoekers.

2e feestdag: vrijdag 25 mei 1979
Weersgesteldheid: vrij veel bewolking, 12.30-13.30 uur + 14.30-16.00 uur nu en dan buien, 14.50 uur hagel, vanaf 18.00 uur geleidelijk opklarend tot helder; max. temp 14 gr C.

Om 15.00 uur opent wethouder mevrouw M.F. van Stiphout-Croonenberg in de bibliotheek aan deAlb.Cuyplaan een expositie van, wat wordt genoemd "de gemeentelijke kunstdocumentatie" Op initiatief van de commissie culturele zaken zijn uit een krediet van f 10.000,--, dat de gemeenteraad op 19-01-1978 (agendapunt 16) vanuit het Fonds Kunstaankopen voor dit doel beschikbaar heeft gesteld, 40 kunstwerken die in hoofdzaak oud-Soest uitbeelden, aangekocht. Er worden tekeningen en schilderijen getoond van o.a. de Soester kunstenaars Sebo Detmers, Engelbert '1 Hoëst, Cristel Mineur, Cor van Tol, OttoPrinsen, mevrouw Neelltje (?) Prins-v.d. Broek, Gerhard Kuipers en Gerrit Tamboer. Ook zijn te zien oude foto's van Soest, afkomstig uit het gemeentearchief, en recente foto's op dezelfde plek, vervaardigd door Jos van de Laar, chef van de gemeentedrukkerij. Want dan "wordt duidelijk hoeveel mooie plekjes in Soest zijn verdwenen en wat er voor is teruggekomen", becommentarieert de Gooi- en Eemlander. Voorts zijn boeken over Soest tentoongesteld, oude gebruiksvoorwerpen — welke, dat blijkt niet uit de stukken - benevens een oud Soester kostuum van een boerin. De expositie is samengesteld en ingericht door Nico Schriider, ambtenaar bij de afdeling welzijn ter gemeentesecretarie.
In haar openingsspeech zegt mevrouw van Stiphout "met de commissie culturele zaken geschrokken te zijn hoe primitief en woest we met de cultuur zijn omgesprongen. Dit heeft te maken — aldus de wethouder - met de blijkbaar geringe waardering voor wat de ouderen vóór ons tot stand hebben gebracht. We zijn bezig wat Angelsaksisch te worden en wat minder Nederlands. Ik denk dat we straks tot de ontdekking komen dat we teveel van het mooie eigene hebben weggedaan en teveel lelijks hebben binnengehaald".
Daarna maken de bezoekers, onder wie veel van de aan de expositie deelnemende kunstenaars, de burgemeester, gemeentesecretaris mr. J. Kruitwagen en leden van de "Commissie Soest 950" een rondgang langs de tentoongestelde werken.
Deels tegelijkertijd loopt in het gebouwencomplex van de voormalige R.K. Mavo (het latere fftilscher) aan de Dalweg de tentoonstelling Oud Soest, met bijdragen van de gemeente en van particulieren. Een groepje oud-Soest kenners, waaronder Anton v.d.Dijssel, Peter v.d. Breemer Jr.en Wim Schimmel, hebben zich verenigd in de "Stichting Oud Soest" met de doelstelling om een Soester Oudheidkamer te realiseren, hetgeen in 1981 zijn beslag zal krijgen.
De expositie heeft zes rubrieken, namelijk religie, gemeente, ambacht, landbouw en turfwinning, curiosa en diversen. In de rubriek "religie" springen in het oog de tentoongestelde 17een 18eeeuwse doop- en huwelijksregisters afkomstig van de Parochie H.H.Petrus en Paulus. De gemeente brengt, naast vele oude foto's, (o.a) in een wafelijzer en een koekijzer, beide van ca 1850; een oud luidklokje afkomstig van de tuinmanswoning van het voormalige landgoed Vredehof; een muuranker afkomstig uit bakkerij v.d.Flierin de Kerkebuurt, benevens een "zeer oude naaimachine". De rubriek "ambacht" omvat veel gereedschappen uit Van den Dijssel's wagenmakerij. De inzendingen behorend tot de rubriek "landbouw en turfwinning" lenen zich, volgens de brochure, "niet of nauwelijks (....) voor catalogisering" als gevolg waarvan veel beschrijvingen ontbreken.
Enkele wél genummerde inzendingen hebben betrekking op de melk- en kaasbereiding, waarbij opvalt de melkbus, te gebruiken voor op de hondenkar, ca 1900. De melkbus wordt — blijkens de beschrijving — in een ijzeren frame gezet en al rijdend in evenwicht gehouden door uit de bus stekende pinnen. In de rubrieken "curiosa"en "diversen" ontbreken de beschrijvingen geheel, om het, volgens de brochure, mogelijk te maken "om voorwerpen die op het laatste ogenblik (worden) aangeboden, alsnog in de collectie op te nemen". Dat is kennelijk gebeurd met een grote collectie bidprentjes.
Er is nog een derde expositie. Het "Soester Prentencabinet" (foto Astra) exposeert in combinatie met de fotokring Soest in het voormalige stationsgebouw aan de Stationsweg een fotoserie "Soest toen-Soest nu".

Om 20.00 uur gaat in de feesttent aan de Ferd. Huycklaan (dat geldt evenzo voor de volgende twee avonden) onder het motto "Europa danst in Soest" het door de Soester Boerendansgroep georganiseerde Internationaal Folkloristisch Festival van start. Op het festival zijn, naast onze Soester Boerendansgroep, te bewonderen de Stedeker Daansers uit Diepenheim(óókin 2004 weer van de partij!), de "Grunniger Daansers" uit Zandeweer, de "Spierdijker Daansers" uit Noordholland, de AmmerWider Volkstanzgruppe uit Bad Zwisichenahn, Duitsland; de folkloristische groep"The Farrington"uit Dublin (met doedelzakblazers); de Trachtengruppe Ddingen, uit Ddingen, Zwitserland (met alpenhoorns en vendelzwaaiers); deCheadle Scottish Dance Group,uit Cheadle,Schotland(óókmet doedelzakken); en lastbutnot least, de veel lof oogstende, steltlopers van de Groupe Folklorique "Lous Cadetouns" uit Souston, Les Landes Frankrijk.
Het aantal bezoekers neemt per avond steeds toe met op vrijdag (een tegenvallende) 400, zaterdag 700 en zondag ruim 1000 aanwezigen.
"Deze folklore is in Soest te weinig bekend, anders had de tent drie dagen vol gezeten" oordeelt na afloop de toch ietwat teleurgestelde voorzitter van de Soester Boerendansgroep, W. Hilhorst.

3e feestdag: zaterdag 26 mei 1979
Weersgesteldheid: zwaar bewolkt, 18.00-23.00 uur nu en dan buien, 18.00- 18.21 uur onweer; max. temp 20 gr C.

Het hoogtepunt van de feestviering is, evenals in 1929, de historische optocht. Om 11.00 uur hebben de deelnemers zich op de Eng verzameld waar de stoet wordt geformeerd. Via deAlb. Cuyplaan, Prins Bernhardlaan en Julianalaan trekt de karavaan op naar Nieuwerhoek. Voor een impressie geven wij beurtelings het woord aan de verslaggevers van de Soester Courant(SC),de Gooi- en Eemlander (GE) en de Amersfoortse Courant (AC).
"Tienduizenden kijkers stonden langs de route die vanaf het Nieuwerhoekplein over de hoofdweg via de Soesterbergsestraat en Gallenkamppelweg, over de Birkstraat naar de Ferd. Huycklaan voerde. Wat getoond werd overtrof de stoutste verwachtingen; het was veel en veel meer dan men in en van Soest verwacht had. In totaal kwamen 70 inzendingen voorbij; de een nog mooier dan de ander. Het vertrek (om 13.45 uur, JJP) was drie kwartier later dan verwacht werd, maar het weer was goed en de stemming langs de weg bijzonder geanimeerd" (SC).

"Bij het gemeentehuis trok de stoet aan de plaatselijke notabelen voorbij.
Burgemeester mevrouw mr. J.M.Corver-van Haaften, weer in oud Soester boerenkostuum, ging de stoet een eind tegemoet en reed op de bok van één van de wagens mee terug naar het bordes van het gemeentehuis, waar zij met de wethouders en de leden van de Commissie Soest 950 de optocht aan zich liet voorbijtrekken" (AC). "Op het bordes was zij in gezelschap van "Guurtje van de Melm" en Berend van de Eng" waarachter twee leden van het organiserende comité schuil gingen"(SC).(Te weten mej. G. Kudders en gemeentevoorlichter Ben J.van Os, JJP).
"Wat het meest opviel bij de historische optocht was het ongekende enthousiasme en de grote perfectie van de deelnemers. Zonder morren en met lachende gezichten werden karren, kleding en aanverwante artikelen zes kilometer lang meegezwoegd, zochten de deelnemers het niet in symboliek. Als er bijvoorbeeld houtzagen of hooidorsen werd uitgebeeld, dan gebeurde dat ook werkelijk, met rode gezichten van inspanning. De weinige groepen, die zich wel bedienden van symboliek vielen bij het publiek dan ook uit de gratie. De karren, gevuld met verveeld kijkende mensen die zich het blijkbaar traditioneel pilsje best lieten smaken, kregen nauwelijks aandacht van het publiek. (....)

De leden van het organiserend comité onder leiding van Wim Schimmel openden de stoet. Zij waren gekleed als het gezelschap van Schout en Schepenen, direct daarna volgde een uitbeelding van het Groot Gaesbeeker Gilde te paard. De burgemeester van Soest, mevrouw Corver, zat op een der eerste wagens, die het wapen van Soest uitbeeldde. Een andere opvallende wagen (die de absolute winnaar van de optocht wordt, JJP) was die van het "boerenbedrijf'. De combinatie van tractor en wagen was een toonbeeld van praalwagenbouw. Zowel de tractor als wagen waren omgetoverd tot boerderij, terwijl op de wagen verschillende ambachten werden uitgeoefend. ( ) Voor echt stuntwerk zorgden de Groupe Folklorisque Lous Cadetouns uit Frankrijk
Deze folkloristische dansgroep liep de hele tocht uit op stelten alsof ze nooit anders hadden gedaan. Dat de harde wind regelmatig hun alpinopetten afblies was geen probleem, ze bleven rustig wachten tot een omstander de pet weer aangaf Een der imposantste wagens was een verhuiswagen uit 1910. De enorme, prachtig onderhouden, houten wagen van een verhuisbedrijf (A.van 't Net, JJP) werd door een even prachtig driespan getrokken" (GE).

En dan, de prijzen ....
"De jury, bestaande uit oud-burgemeester mr. S. P. Baron Bentinck, mevrouw Elly Joosten, Carol Voges, Wim Butzelaar, Sebo Dethmers en Jan Bouwes, stond voor een zeer moeilijke taak. Ze had het liefst iedere deelnemer een (geld)prijs toegekend, maar dat ging nu eenmaal niet (AC).
Uitgerekend nummer 13 in de optocht, de praalwagen "het boerenbedrijf in het oude Soest", uitgebeeld door de groep bewoners van de Birkstraat, scoort in de categorie wagens/groepen zowel bij de onderdelen "meest historisch", "meest origineel", en "meest verzorgd" steeds nummer één, en is daarmee de absolute winnaar van de optocht.

De volledige uitslag in de categorie groepen/wagens is:
A. Meest historisch: leprijs inzending nr 13 vorengenoemd; 2eprijs inzending nr 28 "Gilde Teerdag in de Gouden Ploeg" van de kaartclub Lange Brink; 3e prijs inzending nr 30 "Wagenmakerij" "groep "De Brink" met carrosseriebouwer A.J.v.d.Dijssel; 4eprijs inzending nr 38 "Daggeldershuisje" van rietdekkersbedrijf B.v.d. Pol; eervolle vermelding inzending nr 43 "Postbezorging vroeger en nu", van PTT medewerkers, die zowel een oude postkoets als een moderne bestelwagen in de stoet laten meerijden.
B. Meest origineel: l eprijs inzending nr 13 vorengenoemd; 2eprijs nr 30 vorengenoemd; 3eprijs nr 28 vorengenoemd; 4eprijs nr 53 "Duistere machten van 't Ven", met heksen, tovenaars, dwaallichtjes, en spokende lijkwaden....., uitgebeeld door de Van der Hucht IVO/MAVO school; eervolle vermelding inzending nr 52 "Plaggenhut van Jan Muus" in de persoon van Chris Uiterwijk.
C: Meest verzorgd: leprijs inzending nr 13 vorengenoemd; 2eprijs inzending nr 30 vorengenoemd; 3eprijs nr 28 vorengenoemd; 4eprijs inzending nr 69 "Molen de Windhond", nagebouwd door Van de Grift Trappenfabriek; eervolle vermelding inzending nr 52 vorengenoemd.

Idem in de categorie individuelen:
1e prijs inzending nr 33 "Oude vervoermiddelen in miniatuur", o.a. boevenkar, paardentram, mallejan, scharensliep, groentekar, verhuiswagen, alles met de hand gemaakt door inzender Marinus Brons; 2eprijs inzending nr 46 "Broodbezorging 1930-1950, transportfiets en bakkerskar met oud brood- en banketbakker Jan Engel; 3eprijs inzending nr 24 "Ridder te paard met schildknaap"- Wouter van 't Klooster rijdt op een pony als middeleeuws ridder in een zelf gemaakt harnas. Het harnas is gemaakt van aluminium afvoerpijpen van de C.V., deze zijn opengeknipt en op maat gemaakt en geklopt door de vader van onze 10-jarige ridder. Zijn schildknaap, Johnny Cornelissen, is 14 jaar; zleprijs inzending nr 44 "Motorrijder anno 1933", bereden door J.H. Schimmel; eervolle vermelding inzending nr 31 "Tractor uit 1907" geshowd door Autobedrijf Frans Broerze.
De speciale prijs, een zilveren medaille, beschikbaar gesteld door koningin Juliana en Prins Bernhard, wordt gewonnen door de Christelijke Basisschool "De Bron", die het Armenschooltje in de 18eeeuw uitbeeldt.
Koningin en prins hadden de organiserende commissie zaterdagmorgen al een telegram gezonden met de tekst "Succes met de optocht".

Er zijn nog enkele andere activiteiten in de open lucht: het "Branie- en Luilak" voetbaltoernooi in Sportpark Bosstraat-Oost, (waar junior-elftallen van BVV Den Bosch, Enschedesche Boys, NAC Breda, Volendam enSOSoest tegen elkaar uitkomen), een "Veteranen voetbaltoernooi" in Sportpark Eemweg, en rolschaatswedstrijden voor de jeugd met demonstraties door de schaatsvereniging Eemland.
Om 19.30 uur gaat in de bomvolle, volledig uitverkochte sporthal Beukendal, met als producer PietEke!, het "Sportspektakel" van start. "Het programma — we citeren de Gooi en Eemlander — werd aangeboden door de gymnastiekverenigingen AGAVS en Laetitia uit Soesterberg en De Springbokken uit Soest, onder auspiciën van de Stichting voor Lichamelijke Opvoeding en Sport Soest.

Het werd gepresenteerd door de televisie-sportcommentator Ruud ter Weijden.(....) Bij muziek van (accordeonist, JJP) Jan Gorissen voerden de deelnemers hun programmabijdrage uit. De drumband van AGAVS en de showband van De Springbokken zorgden voor de muzikale bijdrage aan het programma, waarin verder waren verwerkt jazz-gymnastiek door "Amersfoort '67", trampolinespringen en moderne ritmische gymnastiek door de KNGV demonstratiegroep van de nationale selectie; rolschaatsen door Ben en Gizella en Mondo; handboogschieten door Centauer uit Amersfoort; dans en ballet door TheHollandDance Company,en folklore door de Franse dansgroep op stelten Lous Cadetouns uit Soustons. (.....) AGAVS nam beatgymnastiek voor haar rekening, en de schermzaal Pallos uit Utrecht het schermen. "Door Oefening Ontwikkeling" uit Utrecht tekende voor het lange-mat-springen, de sportvereniging Atilla uit Utrecht voor ritmische gymnastiek. "Kracht en Vlugheid" uit Utrecht verzorgde het onderdeel tafelspringen en de schuttersvereniging Groot Gaesbeeker Gilde gaf (.....) een demonstratie vendelzwaaien met als solist Henk Hagen".
Wethouder van sport G.A.W.G.A. Plomp huldigt, na afloop van het programma, Piet Ekel. Want niet alleen is hij de organisator van het Sportspektakel, maar ook is hij al 50 jaar lid van (eerst) de Soester Turnclub en (later) de Springbokken, waarvan 40 jaar als kaderlid. De heer Ekel krijgt een delicatessenmand aangeboden door Guurtje van de Melm en Berend van de Eng - deze personages zijn we in ons relaas al eerder tegengekomen.
In de feesttent aan de Ferd Huycklaan loopt de tweede avond van het Internationale Folkloristisch Festival.

(wordt vervolgd)

BRONNEN:
NOTULEN GEMEENTERAAD 1978 EN 1979 (GEMEENTEARCHIEF);
DOSSIER —2.07.11 B&S 843 "VIERING 950 JAAR SOEST 1979" (GEMEENTEARCHIEF);
DOSSIER —2.07.121 M&S 13264, "950 JARIG BESTAAN VAN SOEST" (GEMEENTEARCHIEF);
BOEKJE "PROGRAMMA SOEST 950" (GEMEENTEARCHIEF, DOCUMENTATIE);
BOEKJE "SOEST 950 JAAR — TENTOONSTELLING OUD SOEST"(GEMEENTEARCHIEF, DOCUMENTATIE);
BOEKJE "JEUGDTOERNOOIEN '79 SPORTORGANISATIE SOEST (GEMEENTEARCHIEF, DOCUMENTATIE);
SOESTER COURANTEN 1979 (GEMEENTEARCHIEF);
"KNIPSELNIEUWS" AMERSFOORTSE COURANT & G001- EN EEMLANDER 1979 (GEMEENTEARCHIEF);
WEERSGESTELDHEID: WAARNEMINGSBOEKJE 1979 VAN AUTEUR.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto