Joop Piekema
Eerdere aflevering in de serie Annalen van het Sint Jozefgesticht
- Annalen van het Sint Jozefgesticht deel 1 (t.m. 1870) - Herfstnummer 2000
Vervolgartikelen in deze serie over de Annalen van het Jozefgesticht:
- Annalen van het Sint Jozefgesticht deel 3 (1888-1919) - Lentenummer 2001
- Annalen van het Sint Jozefgesticht deel 4 (1939-1945) - Zomernummer 2001
- Aanvulling en Korrektie op de Annalen van het Sint Jozefgesticht - Winternummer 2001
1871
07 jan 1871: De uitdeeling der kleedingstukken heeft plaats voor de behoeftige kinderen der scholen en wordt door veel belangstellenden bijgewoond. Pastoor W.Steenhoff presideert daarbij en bedankt de weldoeners voor hunne milde gaven.
30 jul 1871: Er is Prijsuitdeeling in de beide scholen (de Bewaarschool en de H.Michaëlschool) en 20 Prijzen van getrouw schoolbezoek (er is geen leerplicht) worden behalve die van vlijt en goed gedrag uitgereikt door Pastoor W.Steenhoff. Veel vrienden en weldoeners zijn uit belangstelling daarbij tegenwoordig. (De prijsuitreikingen worden jaarlijks vermeld)
28 aug 1871: Zuster Marie Paul van Amsterdam, en zuster Marie Norbertine van Lingen komen om na de vacantie de leerschool van de H. Michaël te hervatten die thans 116 leerlingen telt. Zuster Marie Paul wordt hoofd der school ( ....)
29 sep 1871: De verjaring van Mgr. Steenhoff wordt in het gesticht gevierd; des morgens leest Z. Eerw. De H. Mis in het Gesticht, waaronder de kweekelingen zingen; des middags wordt hij in de Kweek- Leer- en Bewaarscholen met toepasselijke liederen, aanspraken begroet, en de schooljeugd onthaald op chocolade en broodjes.
08 jan 1872: De bedeeling der behoeftige schooljeugd geschiedt onder presidium van Pastoor W.Steenhoff; 600 kleedingstukken worden uitgedeeld, en vele belangstellenden zijn tegenwoordig; de kinderen worden onthaald op koffie en broodjes. (De uitdelingen keren jaarlijks terug).
02 apr 1872: Twintig meisjes der Leerschool en 12 jongens der Openbare School die in het Gesticht zijn voorbereid, naderen in de Parochie (in de H.H. Petrus en Paulus Kerk) voor het eerst tot de Tafel des Heeren.
02 mei 1872: De kapel wordt met een Seraphine orgel verrijkt, een geschenk uit Amsterdam.
25 mrt 1873: Mgr. W.Steenhoff neemt de kleine jongens en meisjes aan die in de maand Mei de school- of Bewaarplaats weder moeten bevolken.
01 mei 1873: 10 meisjes die sedert een jaar hare eerste H.Communie gedaan hebben, verlaten de H. Michaëlschool en worden door 16 kleinen uit de Bewaarschool vervangen die ook 25 nieuwe bezoekers telt.
04 jan 1874: De kapel wordt met zilveren wierooksvat, scheepje en schel, een geschenk uit Amsterdam, verrijkt.
19 mrt 1874: Ter eere van den Beschermheilige van het Gesticht is er den ganschen dag aanbidding van het H. Sacrament, des morgens wordt er onder de H. Mis gezongen door de kweekeiingen die des avonds ook het Lof zingen, en Mgr. Steenhoff doet eene schoone predicatie voor de talrijke aanwezigen.
12 mei 1874: Het zilveren jubelfeest van Z. M. den Koning (Willem III) wordt gevierd. De Weled. Heer Burgemeester (Jhr. F.W.H.P.J.M, van Geffen) heeft zorg gedragen dat de kinderen der scholen met de oranje cocarde versierd ruim onthaald, en met een boekje begiftigd worden.
06 okt 1879: De burgemeester van Soest (Van Geffen), met den Heer Verspeijk, Inspecteur van het geneeskundig Staatstoezicht komen de ruimte, het luchten, het licht der scholen opnemen en zien of de vaccine bewijzen (tegen pokken) der schooljeugd in orde en volgens de wet zijn. De banken der school moeten meer naar het midden geplaatst worden, voor het vallen van het licht, enz. (....)
03 nov 1879: De Mazelen epidemie kont onder de schoolkinderen.
01 dec 1879: Het getal kinderen der Bewaarschool is 0; allen zijn door de Mazelen aangetast. Het getal leerlingen der H. Michëlschool dat anders 116 bedraagt, is thans 6; zij lijden aan Mazelen welke niet kwaadaardig zijn, en geen doodelijken afloop hebben; de scholen zijn voor een onbepaalden tijd gesloten.
30 jul 1880: De prijsuitdeeling der scholen wordt door vele belangstellenden bijgewoond; maar voor het eerst ontbreekt daaraan de hoogeerwaardige heer Pastoor W. Steenhoff, die door ziekte, eene soort van catarrhale koorts verhinderd is te komen; de kinderen zingen liederen, zeggen versjes op, en de kweekeiingen zingen 4 zangstukjes.
05 aug 1880: De ziekte van den Hoogeerwaardigen Heer Pastoor W. Steenhoff is zoozeer toegenomen dat hem des namiddags te 5 uren de Sacramenten der stervenden worden toegediend door den hoogeerw. Heer Deken en kanunnik Blom; de treurige plechtigheid wordt bijgewoond door vele Heeren Geestelijken, eenige leden der familie van den zieke, en de zusters van het St. Josefs Gesticht.
29 sept 1880: De kweekelingen en de leerlingen der St. Michaëlschool gaan te 3 uren onder de veranda der pastorie den herder der gemeente Mgr W. Steenhoff geluk wenschen met zijne verjaring; zij zeggen gelegenheidsgedichten op, en zingen liederen; de feesteling kan om zijn kwijnenenden toestand, hij lijdt aan eene borstkwaal, niet in de school van het Gesticht door de jeugd zooals de vorige jaren begroet worden; de kweekelingen bieden haren 64 jarigen herder een gecalligrapheerden feestbundel aan.
De H.H. Petrus en Pauluskerk met rechts daarvan de pastorie, waarop 26 december 1880
Pastoor W. Steenhoff zijn laatste adem uitblies.
De foto is gemaakt door dorpsfotograaf Ebbenhorst. De bomen zijn sedertdien wat groter geworden!
13 nov 1880: De toestand van Mgr W. Steenhoff, die weder veel verbeterd was, is thans zoodanig toegenomen, dat de weleerwaarde Heer Thuis, zijn kapellaan, op last van Dr. Batenburg, Z. Eerw. weder de laatste H. Sacramenten toedient. De droefheid is algemeen.
26 dec 1880: Tegen 7 uren des avonds ontslaapt de hoogeerwaardige Heer W. Steenhoff, pastoor der parochie te Soest zeer kalm, zacht en zalig in den heer; hij sterft den dood der rechtvaardigen, en wordt bijgestaan door zijn broeder, den weleerwaarden heer Joannes Steenhoff, pastoor te Blaricum, terwijl de weleerwaarde heer Peelen, pastoor te Soesterberg, (de biechtvader van den zieke), de 2 Heeren kapellaans, eenige familieleden, de 2 dienstboden de laatste gebeden opzenden voor den stervende, den pastoor der parochie, den bouwmeester van kerk, pastorie, Gesticht, kerkhof, de school, alle aanwezigen zijn diep doordrongen van hetgeen zij in Mgr. Wilhelmus Steenhoff, Pastoor van Soest verliezen.
29 dec 1880: Onder plechtig klokkengelui wordt het stoffelijk overschot van den overleden Mr. W.Steenhoff, te 12 uren des middags van de pastorie naar de kerk gedragen, en daar in de opene kist voor de Communiebank geplaatst.
30 dec 1880: In de parochiekerk zijn veel zielediensten voor den in den heer ontslapene, en de plechtige uitvaartdienst voor Mgr. Wilhelmus Steenhoff wordt opgedragen door den hoogeerw. Deken en Kanunnik Blom, pastoor te Amersfoort, geassisteerd door een aantal heeren Geestelijken; de eerw. Heer Essink, deken en pastoor te Maarssen betreedt den kansen, schetst in zeer schoone woorden den levensloop en de deugden van den zoo betreurden afgestorvene, en wijst op het goede dat hij in ongeveer 30 jaren te Soest heeft tot stand gebracht en gesticht; na den plechtigen hoogdienst wordt de kist gesloten; en het lijk begeleid door eene tallooze menigte parochianen, bloedverwanten, priesters, schoolkinderen, vrienden, verpleegden uit het gesticht, huisgenooten, belangstellenden naar de laatste rustplaats op het R.K. Parochiaal Kerkhof op het nieuwe gedeelte in het midden, achter het kruis, in een nieuwen, fraaien grafkelder begraven. Zijne ziel ruste in vrede en mogen zijne werken hem volgen.
Mgr. Prof. Willem Steenhoff, pastoor van Soest 1851-1880
03 jan 1881: De weleerwaarde Heer Henricus van Peer, pastoor te Appingedam komt de kerk en pastorie te Soest in oogenschouw nemen daar hij door Z. D. Hoogw. Den Aartsbisschop van Utrecht, Mgr. Adreas Ignatius Schaepman tot opvolger van pastoor W. Steenhoff z.g. is benoemd.
14 okt 1881: Door het woeden van een orkaan worden veel dakpannen van het gebouw geslingerd, de kap van den schoorsteen afgeslagen, en eenige groote matglazen ruiten verbrijzeld. (De storm van 14 okt 1881 was een der zwaarste uit de 19e eeuw).
12 jan 1882: De Burgemeester van Soest (C.J.W.Loten van Doelen Grothe), de Baron van Ittersum, en de nieuwe District Schoolopziener A.J. van Nijland komen schoolbezoek doen in de St. Michaëlschool, en gaan zeer voldaan henen.
19 sep 1884: De Commissaris des Konings, vergezeld van den EDA. Heer Burgemeester van Soest, Loten van Doelen Grothe en den eersten en den tweeden wethouder (resp. B. van den Dijssel en G.C. Klooters) komen het Gesticht uit belangstelling zien en met een bezoek vereeren.
07 okt 1884: Maria Bloem en Catharina Nuijens vertrekken naar Utrecht om haar staatsexamen af te leggen.
10 okt 1884: Maria Bloem en Catharina Nuijens keeren, na een driedaagschen examenstrijd, van Utrecht ongediplomeerd terug.
17 nov 1884: De heer Verspeijk, inspecteur van het Geneeskundig Toezicht in de Provincie Utrecht komt de 3 localen der Bewaar-School in het kubiek meten, het drinkwater proeven en keuren en de Lijst en de Bewijzen der Inenting van de schoolgaande kinderen nazien. Alles wordt door ZEDG in orde bevonden.
14 aug 1885: De nieuwe speelplaats wordt ingewijd door den weleerw. Heer Pastoor van Peer; al de zusters van het gesticht zijn er bij tegenwoordig. De speelplaats wordt onder de bescherming gesteld van den H. Aartsengel Michaël.
10 sept 1885: De Zusters van onze Lieve Vrouw, dus ook de Zusters van het St. Josefs Gesticht hebben buiten 's huis haren zwarten hoed met zwart doorschijnenenden sluier vervangen door een zwarten kap met zwart wollen sluier; ook zijn de witte rokken van den zomer vervangen door effen blauwe onderrokken van dezelfde stof.
07 okt 1885: Maria Bloem heeft te Utrecht de overwinning behaald; na een goed volgehouden strijd van drie dagen heeft zij de Akte als Onderwijzeres ontvangen, gevorderd door de Wet op het lager Onderwijs om in 11 vakken onderwijs te mogen geven.
19 nov 1885: De scholen in het dorp, ook die in het Gesticht zijn gesloten om heerschende ziekte Diphteritis.
03 dec 1885: De scholen te Soest, ook die van het St. Josefs Gesticht worden weder toegankelijk gesteld voor de leerlingen. Twee kinderen der St. MichaëlSchool en vier der Bewaarschool zijn aan de ziekte bezweken.
24 dec 1885: Daar de besmettelijke Diphteritis onder de jeugd nog niet geweken is worden al de scholen te Soest weder voor onbepaalden tijd gesloten zoowel in het Gesticht als in het dorp.
22 dec 1886: De jaarlijksche bedeeling van kleedingstukken aan de behoeftige schoolkinderen wordt volgens gebruik gehouden; de eerwaarde Heer Pastoor van Peer is voorzitter; veel ouders en weldoeners zijn daarbij tegenwoordig; 892 stuks lijfgoederen worden uitgedeeld aan 161 behoeftige kinderen der scholen van het Gesticht en van de St. Bonifacius (jongens) school.
18 febr 1887: Door de gemeente van Soest worden al de schoolgaande kinderen vanaf het Gesticht op krentenbroodjes, koeken en zoete koffie onthaald bij gelegenheid der 70e verjaring van Z. M. Koning Willem III.
21 febr 1887: De schoolopzieners van het Arrondissement Amersfoort en het District Utrecht bezoeken de St. Michael school en vernemen naar de vorderingen der leerlingen, 101 in getal.
31 aug 1887: Ter viering van de verjaring van H.K.H. Prinses Wilhelmina, die haar zevende jaar heeft bereikt, worden al de schoolgaande kinderen in het St. Josefs Gesticht door den Burgemeester en de leden van den raad der gemeente Soest op chocolade, krentenbroodjes, beschuit en koek onthaald. Daarvoor zijn f 50,- beschikbaar gesteld en ontvangen.
BRON:
ANNALEN VAN HET ST. JOSEFS GESTICHT TE SOEST, 1869-1962 (ORIGINEEL IN ARCHIEF OLV VAN AMERSFOORT, DEELS IN KOPIE GEMEENTEARCHIEF SOEST).
(N.B: In een enkel geval is, ter verduidelijking of aanvulling, aan de oorspronkelijke tekst een toevoeging gedaan. De toegevoegde tekst is tussen haakjes geplaatst)
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.