Donderdag 28 november 2024
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg organiseert op dinsdagavond 3 december a.s. vanaf 20.00 uur in het Gildehuis, Steenhoffstraat 46B, een Historisch Café met als thema Ziekenhuis Zonnegloren. Tijdens deze bijeenkomst vertellen Lex Bergers en Peter Beijer het bijzondere verhaal van dit markante sanatorium en ziekenhuis, vanaf de oprichting in 1921 tot aan de sluiting (1996) en sloop in 1999.
De strijd tegen tuberculose
In 1921 initieerde G. Ruys, bestuurslid van de federatie van diaconieën, de oprichting van sanatorium Zonnegloren. Het was bedoeld als een christelijk toevluchtsoord voor tuberculosepatiënten, waar rust en een gezonde omgeving centraal stonden in de behandeling. In de bossen van Soest kregen patiënten uit heel Nederland de kans om te herstellen. Patiënten verbleven soms jarenlang in Zonnegloren. Dankzij de komst van antibiotica in de jaren vijftig transformeerde het sanatorium geleidelijk tot een streekziekenhuis voor de regio Soest/Soesterberg.
Van sanatorium naar ziekenhuis
In 1978 verliet de laatste tuberculosepatiënt het ziekenhuis, dat inmiddels was uitgegroeid tot een middelgroot regionaal medisch centrum. Personeel woonde vaak in speciale verpleegstershuizen rondom het terrein. In de jaren negentig fuseerde Zonnegloren met Maarschalksbos in Baarn tot Medisch Centrum Molendael, nadat plannen tot een gezamenlijk ziekenhuis, genaamd de Oelte, strandden in politiek Den Haag. In 1996 sloot Zonnegloren voorgoed haar deuren en in 1999 werd het gebouw gesloopt, waarna het terrein werd teruggegeven aan de natuur.
Een plek vol geschiedenis
Zonnegloren was niet alleen een sanatorium en ziekenhuis, maar ook een onderduikadres tijdens de oorlogsjaren. Daarnaast vonden in het ziekenhuis diverse initiatieven hun oorsprong, zoals de voetbalvereniging VVZ ’49, het koor Chorus Line en de ziekenomroep Radio Zonnegloren, die later uitgroeide tot Radio Eemland1. Ook verpleeghuis Daelhoven vond haar oorsprong in Zonnegloren.
Tijdens de avond worden unieke beelden getoond, waaronder een propagandafilm uit 1959 die een kijkje geeft in het dagelijks leven in het sanatorium en ziekenhuis. Lex Bergers en Peter Beijer hebben voor hun nieuwe boek over Zonnegloren, dat half december in de winkels verschijnt, uitgebreid onderzoek gedaan naar de historie van Zonnegloren en hebben daarbij diverse oud-patiënten en oud-personeel geïnterviewd.
Nadere informatie:
Het Historisch Café begint om 20.00 uur en is toegankelijk voor alle belangstellenden. HVS-leden hebben gratis toegang, niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 5. Een kopje koffie of thee wordt u aangeboden en na afloop is er nog voldoende gelegenheid tot ontmoeting. Belangstellenden die het Historisch Café willen bezoeken kunnen een plaats reserveren via de website.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.