Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Lam, Piet 't (1922 - 2021)

Geïnterviewd door Wim de Kam
Adres Schaepmanstraat
Geboren Dorresteinweg
Bijzonderheden timmerman

Track 1
(geb. 22-8-1922, ovl. 16-4-2021) Vader Otto ’t Lam, afkomstig uit Meerkerk trok in mobilisatie 1914-1918 in bij boer Leeuwekamp aan de Dorresteinweg en leerde daar Grada Leeuwekamp (moeder van Piet) kennen. Boerderij is later afgebroken t.b.v. woningen. Piet was 3e kind in gezin met 11 kinderen. Na eerste gewoond te hebben op de Dorresteinweg is hij op ongeveer 10 jarige leeftijd verhuisd naar Weteringpad. Bezoeker van de Mariaschool.


Track 2
Stamcafé was café De Nachtegaal van Bosboom (nu in 2006 is dat restaurant Bauer). Dat café werd met vrienden bezocht na de kerkgang. Op een gegeven moment kreeg hij niets meer omdat hij het niet kon betalen. Na schooltijd werken op het land bij vader (spitten). Overigens na lagere school 3 jaar Mulo gevolgd. Toen gaan werken bij meubelfabriekje op de Smitsweg van Van Vlijmen. Daar een aantal jaren voor de oorlog gewerkt. In mobilisatietijd gewerkt aan vestingwerken langs de Eem in opdracht van Defensie. Daarna ondergedoken. Eerst thuis. Daar veel hout gezaagd en verkocht dat door vader uit bossen werd gehaald. Vervolgens ondergedoken in De Peel en aan het slot van de oorlog op boerderij bij kasteel Groeneveld. Dat was mede als gevolg van een actie van landstandsboer Alteburg.


Track 3
Op gymnastiek gezeten bij Crescendo. Gevoetbald bij DIOS (op het Mercuriusterrein bij kerkhof). Die vereniging is later samengegaan met Be Quick (die voetbalde op de Eng) en toen werd het BDC. Hij was keeper. Anderen waarmee hij samengespeeld heeft waren o.a. W. v.d. Hoed en R. v.d. Hoed.


Track 4
Voor de oorlog verkering met Jo van Dijk (een zus van een vriend), maar pas getrouwd in 1946. Tijdens de onderduikperiode in de Peel de verleiding weerstaan. Eerste woning was aan Gallenkamp Pelsweg nr. 2. In die tijd gaan werken bij timmerfabriek ’t Lam (geen familie), die toen gevestigd was op de plaats waar nu garage Huijgen zit. Daar ongeveer 5 jaar gewerkt. In 1951 verhuisd naar Schaepmanstraat. 5 kinderen waarvan 1 al vroeg is overleden aan kinkhoest. De grond aan de Schaepmanstraat was driesche grond.


Track 5
Niet gelukkig met veranderingen in woonomgeving (komst van veel buitenlanders). Gewerkt bij grote bouwbedrijven (Bredero en Verwelius), maar heel lang bij Bert van Breukelen. Een bijzondere klus was de renovatie van het natuurbad.


Track 6
Actief geweest in zangkoren. Na pensionering thuis veel timmerwerk (ramen en kozijnen maken) verricht. Moeilijk was de ziekte en het overlijden van de vrouw. Genuanceerde geluiden over hedendaagse jeugd. Bekijkt kritisch de architectuur in Soest.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto