Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Butzelaar, Anton (1937)

Geïnterviewd door Wim de Kam
Adres de Akkeren 49
Geboren Soester Engweg 46
Bijzonderheden medewerker bakkerij Deen, PTT, Dalco,pottenbakkerij Nol de Bruin, AH

Track 1 AB
Geboren aan Soesterengweg in woning tegenover waar later de techn. school gebouwd werd. Vader was Anton Butzelaar. De kleuterschool bezocht en daarna Bonifaciusschool (onderwijzers: Kloppenburg, juffr. Van Hattum, Kerkhof, Van Elmpt en Taris). Naast zijn ouderlijke woning op de Soesterengweg zat fietsenmaker Engel. Later verhuisd naar woning aan de Molenstraat (tegenover technische school). Later verhuisd naar De Gouden Ploeg. Begin van de oorlog kort geëvacueerd naar Wervershoof.


Track 2 AB
Herinneringen aan de oorlog (o.a. vliegtuig op de Eng neergestort). Ook wezen kijken toen vliegtuig was neergestort op woning aan de Verlengde Talmalaan. Broer heeft schuttersputje gegraven langs de weg (tegen de huizen aan). In tuin was schuilplaats. Ze kregen in de oorlog maaltijden van boeren van de Brink. Ook onderduikers waren in ouderlijk huis (genoemd worden o.a. Evert Rademaker en Dick van Es).


Track 3 AB
Bracht krantjes naar "meneer Niks". Dat was een Joodse man die ondergedoken zat aan het kerkpad bij Gijs en Trijn van 't Klooster. De schuilplaats in de tuin was een ingegraven carrosserie van een auto. Ook luisteren naar radio Oranje door de ouders. Geslapen in bunkers aan de Molenweg op de Eng. Geurtje Hoonhorst van de Molenstraat werd gedood door een granaatscherf. Herinnering aan bevrijding. Er zaten Canadezen in oude technische school. Daar kreeg hij chocola van. Als jongetje getuige van "gerotzooi"van Canadezen met Soester meisjes. Op de hoek van de Dalweg en Soesterengweg (bij de peperbus) was een groot vreugdevuur. Rept over een nette en vieze Molenstraat. Herinnering aan monument voor gevallenen dat neergezet is op de Molenstraat bij het snoepwinkeltje (van Koelewijn) op de hoek van de Molenstraat en Soesterengweg. Men zegt dat koningin Wilhelmina er nog langs is geweest.


Track 4 AB
Na school gaan werken bij bakkerij Van Beenen op de Koninginnelaan (zat naast ijzerhandel Waal). Daarna telegrambesteller bij PTT. Vervolgens 1 jaar in Oldenzaal in een fabriek. Vervolgens bij Dalco/Chemco (16 jaar). Daarna bij pottenbakkerij van Nol de Bruin aan de Dorresteinweg. Toen een korte tijd magazijnmedewerker bij AH. Vader in 68 overleden. Tot 42e levensjaar gewoond in ouderlijk huis. Heeft niet veel meer met katholieke geloof. Nu aanhanger boeddhisme. Actief als medewerker bij De Zonnebloem.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto