Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Krijger, Bert (19-05-1943)

Geïnterviewd door René Janson
Adres Clemensstraat
Geboren
Bijzonderheden gepensioneerd

Track 1
Bert Krijger vertelt dat hij In Utrecht, in het Sint Anthoniusziekenhuis toen nog gevestigd in die stad, op 19-5-1943 is geboren. Hij was de oudste in een gezin waar later nog 3 zusjes en een 1 broertje bijkwamen. Zijn vader werkte bij de PTT als technisch medewerker en zijn moeder was huisvrouw. Hij vertelt nog dat zijn vader in de oorlog met zijn moeder en hemzelf heeft “geschuild” voor de Duitsers achter de verwarmingsketels van het Diaconessenziekenhuis. Daar heeft hij zelfs nog een foto van. Het gezin waarin hij is opgevoed woonde in de wijk Nieuw-Engeland in Utrecht. Een wijk die later nog veel is uitgebreid. Het was een katholiek gezin dat kerkte bij de kerk van Onze Vrouw De Goede Raad. Daar waren ook de verschillende scholen gevestigd die Bert heeft doorlopen. Het was nog in een tijd dat je naar een katholieke huisarts ging, een katholieke bakker en melkboer. Vanaf het moment dat Bert de vrije wereld in ging was hij geen actieve katholiek meer, alhoewel de normen en waarden en de inzet voor anderen, de maatschappij wel een rol zijn blijven spelen. Het interview gaat verder en Bert vertelt dat hij eerst bij de NS als kaartjesverkoper heeft gewerkt, daarna 9 maanden bij Jos ten Berg (groothandel in ondermeer serviesgoed) en daarna (1966-1977) als verkoper bij Vrumona in Bunnik. Hij woonde toen in Soest, waar zijn vrouw Bea woonde en hij een woonruimte huurde van zijn schoonouders. Dit huis moest vanwege bouw van Smitsveen afgebroken worden. Op nieuwe woonruimte in Soest hoefde hij niet te rekenen (geen economische binding). Vandaar dat hij een huis kocht in Wijk bij Duurstede omdat daar vrije vestiging mogelijk was. Zijn vrouw Bea bleef in Soest bij haar ouders op kantoor werken. Ze hadden in die tijd 2 auto’s. Zijn vrouw reed naar Soest en hij naar Bunnik naar zijn werk bij de Vrumona. Het was een auto van de zaak met reclame voor Pepsi en Sisi die hij ook kon gebruiken bij zijn hobby paarden, omdat op de auto met Sisi een geluidsbox te plaatsen was. Zo ontstond ook zijn verbondenheid met Soest.


Track 2
Het gezin Krijger heeft 2 jaar in Wijk bij Duurstede gewoond. Vrumona werd overgenomen door Heineken en Bert zat inmiddels in de marketing en die werd al snel samengevoegd en toen werd zijn standplaats Amsterdam (eerst bij Amstel Brouwerij). Ze verhuisden naar ’s-Graveland, dat was dichterbij. Binnen Heineken kwam hij in de OR en daardoor maakte hij al snel de overslap naar de vakbond (de NHP = voor Hoger Personeel). In Wijk bij Duurstede werd hij al lid van de VVD, maar pas in ’s-Graveland werd hij actief voor deze politieke partij en werd het jongste raadslid in die plaats. Bert vertelt over zijn politieke werk in die plaats en in het bijzonder zijn rol bij de voorbereiding van de benoeming van een nieuwe burgemeester in ’s-Graveland. Gezien zijn activiteiten was hij kandidaat om bij de nieuwe raadsverkiezingen wethouder te worden. Alleen waren er inmiddels kinderen gekomen en was de afstand voor zijn vrouw om dagelijks naar Soest te rijden voor haar werk en de kinderen op te vangen een barrière geworden. Daarom zijn ze verhuisd naar Soest.


Track 3
Aandacht voor het gezin Krijger met 2 dochters, waarvan de oudste in 2010 is overleden aan een hartstilstand. Van zijn jongste dochter heeft Bert een kleindochter die net zo goed kan praten als haar opa. Vervolgens komen de vele hobby’s, vrijwilligersactiviteiten en bestuurlijke activiteiten aan bod. Als eerste wordt stil gestaan bij Berts liefde voor de paarden. Bij een van zijn bezoeken aan Stal Laseur aan de Jachthuislaan heeft Bert ook zijn vrouw Bea leren kennen. Bert is ook een tijdje bestuurslid geweest van de WPE (Warmbloed Paardenfokvereniging Eemland) en is daar al vele jaren actief bij het jaarlijkse Volkspaardenfeest tijdens de Gildefeesten, maar ook bij andere activiteiten. Als slot het verhaal over de paardenstal bij zijn huidige huis en het natte hoogveen dat om drainage vroeg.


Track 4
Gestart wordt met aandacht voor de in 2021 overleden vrouw van Bert, Bea, en haar werkzaamheden op het kantoor van het bedrijf van haar vader Cojabé, totdat haar vader overleed en het bedrijf in 2004 naar Oldenzaal is verhuisd. Ook aandacht voor zijn werkzaamheden bij de vakbond en zijn contacten binnen de Raad voor de Arbeid en andere organisaties. Hij heeft dat gedaan tot hij wethouder werd in Soest.


Track 5
Terug in Soest in 1977. In 1978 kwam Bert door de voorkeurstemmen van Gert Beijen niet in de raad terecht. Pas in 1982 in de raad gekozen. In 2002 werd hij wethouder, tot 2010. Hij noemt enkele ontwikkelingen in zijn wethouderstijd. Belangrijk is de overdracht van taken naar de gemeente zonder voldoende geld mee te geven. Boeiend verhaal over de samenstelling van een college en de overgang naar het duale stelsel.


Track 6
De tweede wethoudersperiode in Soest vanaf 2006 wordt belicht. Hij zat in het college met Paul Lemmen en Teun Middelkoop. Portefeuille personeelszaken en financiën. Eerste afspraken gemaakt met logiesverstrekkers over hoe om te gaan met toeristenbelasting. Na vertrek als wethouder een tijd de rol van voorzitter vervuld bij de Stichting Logiesverschaffers Soest. Doordat hij midden in de gemeenschap stond en staat wanneer hij op straat loopt altijd wel tijd voor een praatje. Andere rollen: voorzitter van Voetbalvereniging SEC geweest in de jaren dat SEC het “moeilijk” had en er ook onderzoeken zijn gedaan naar fusie met een van de andere voetbalverenigingen in Soest. SEC is zelfstandig door gegaan. Vervolgens wordt stil gestaan bij de seniorenbond ANBO, waarvan hij voorzitter werd in een tijd dat de plaatselijke afdelingen uiteindelijk werden opgeheven. Vervolgens toch voor senioren actief gebleven als vertegenwoordiger vanuit PCOB in de COSBO. Hij vertelt daarna uitgebreid over het onderzoek in 2012 naar hoe senioren in Soest zouden willen wonen. Er was en is een groot tekort aan woningen voor deze doelgroep.


Track 7
In dit blokje wordt stil gestaan bij de interesse van Bert voor cultuur. Bert is voorzitter geweest van het Cultuurplatform in Soest. Bijzonder was zijn inzet voor Sri Lanka. Vele jaren daar ook op bezoek geweest. Zich ingezet voor school en onderwijs aldaar door computers en meubels te leveren, maar ook een brug laten bouwen tussen een eiland en het vaste land, zodat kinderen naar school kunnen. Boeiend kan Bert vertellen over hoe hij als netwerker met verschillende organisaties heeft gewerkt rondom de hulp aan Sri Lanka.


Track 8
In dit laatste deel aandacht voor de ontwikkeling van de Moskee in Soest, ruim 40 jaar in onze gemeente, Open Monumentendagen, en tot slot over zijn overgang van de VVD naar het CDA (lokaal). Hij miste de eigen identiteit van de plaatselijke VVD, dat vond hij meer bij het CDA.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto