Evert Akkerman de petroleumventer

Evert Akkerman de petroleumventer.

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

Bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad. (1925)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

10 jarig bestaan van rijwielhandel en autoverhuur Klomp. (1935)

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Firma A. Benning aan de F.C. Kuyperstraat.

Wandel- en Rijwielkaart. (1938)

Wandel- en rijwielkaart. (1938)

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels

Valkenet, smidse, winkel in haarden en kachels 1935

Patatautomaat Koninginnelaan

Patatautomaat Koninginnelaan jaren '60

Noodsupermarkt Overhees

Noodsupermarkt Overhees 1976

Bevrijdingsoptocht 1955

Bevrijdingsoptocht 1955; wagen Gymnastiekvereniging Olympia

Menu

Bremer van den Berg, Jan en Annie (1909-2008 en 1915-2008)

Geïnterviewd door Jan Menne
Adres De Drie Eiken
Geboren Korte Bergstraat
Bijzonderheden bakker en kok te Soesterberg, uitgebreid WOII verhaal

Track 1
Jan is geboren op Korte Bergstraat (hoogste punt van Soest) waar ouders een pension hadden. Alie v.d. Breemer-v.d. Berg is geboren in huis tegenover het St.Jozefgesticht (nu Museum Oud Soest) waar grootvader een slagerij had. Toen Alie 5 jaar was is het gezin V.d. Berg verhuisd naar Soesterberg om daar een slagerij te beginnen. Vader V.d. Berg was 8 jaar lid van de gemeenteraad en 25 jaar lid van het kerkbestuur en schoolbestuur. Vader van Jan kwam uit de Birkt waar diverse broers van vader hebben gewoond (Hannes, Izak en Arie).


Track 2
Jan heeft op de bewaarschool gezeten in het St. Jozefgebouw. Daarna naar de Bonifaciusschool (in het interview noemt hij dat de Petrus- en Paulusschool). De school werd ook wel genoemd de klompenschool. Bruning was hoofd van de school. Verder waren er o.a. meester Horvers (1e klas) en Pieper (4e klas). Pieper is later hoofd geworden van de Mariaschool. Toen Jan in de vierde klas zat is hij ook naar de Mariaschool gegaan die toen geopend werd. Annie heeft op de Carolusschool gezeten. Hoofd van de school was toen Wegman. Onderwijzeressen waren o.a. juffrouw Huizing en juffrouw Nuyten. Na Carolusschool 2 jaar naar een school in Zeist (Mariaschool) aan de Roosenstraat.


Track 3
Jan wilde kok worden en naar de kokschool. Dat was echter te duur. Het gezin V.d. Bremer kende 9 kinderen en had het niet al te breed. Vader was castreur. Moeder runde het pension. Toen is hij na de ULO-school te hebben bezocht gaan werken bij maison Rond (een soort cateringbedrijf). Daarna Haardemakers (banketbakkerij aan Burg. Grothestraat) en Schothorst (broodbakker tegenover Mets). Later gaan werken bij Baarnse broodbakkerij nabij het Nieuwerhoekplein.


Track 4
Met een broer van Annie’s vader die ook bij de Baarnse bakkerij werkte is hij meegegaan naar Soesterberg, waar V.d. Berg naast de slagerij een bakkerij is begonnen. Aanvankelijk werd vanuit Soest het brood naar Soesterberg gebracht. Na opening van de zaak (bakkerij) in Soesterberg (± 1928) is hij gaan daar inwonen (kamer op de meelzolder). Samen met de broers van Annie ging hij o.a. naar het koor en kwam hij ook thuis bij slager V.d. Berg over de vloer. Zo heeft hij Annie leren kennen.


Track 5
Gedurende mobilisatie 2 jaar in Zeeland verbleven (o.a. Domburg, Goes en Hansweert). Bij uitbreken van oorlog is men na enkele dagen ontwapend in Borssele. Vervolgens moest men naar Goes lopen. Daar 2 dagen op een voetbalterrein gelegerd/verzameld. Vervolgens lopen nar Den Bosch. Men moest naar de veehallen, maar is daar niet naar toegegaan. Volgende dag is men gelopen naar Culemborg en vandaar met de trein naar Utrecht gegaan. Van Utrecht naar Soesterberg gelopen. Benaderd door Preusser om in het verzet te gaan. In 1944 o.a. opgepakt bij een razzia. Na verblijf van een halve dag op het kamp De Vlasakkers is hij gevlucht.


Track 6
Hielp zieke kinderen o.a. door met driewieler-brancard naar Amersfoort te fietsen. Had op de fiets een bordje met “besmet” zodat hij niet werd aangehouden. Verder actief bij het bestelen van de Duitsers. Die hadden in het z.g. “Krankenrivier” (een opvang voor gewonden in het huis dat nu De Open Ankh heet) o.a. een opvang voor gewonden van het front. Daar bevonden zich geneesmiddelen en verbandmiddelen. Deze gestolen medicijnen en verbandmiddelen bracht hij bij dokter Splinter die ook in het verzet zat. Ook werd diefstal gepleegd uit de kelders aldaar waar briketten waren opgeslagen. Die werden bij oude mensen gebracht in de hongerwinter. Daartoe werden ook ’s nachts uit Hamersveld de nodige levensmiddelen opgehaald.


Track 7
Na 8 jaar verkering op 2-8-1945 getrouwd. Samen met broers van Annie. Daarna 3 kinderen gekregen. Na de oorlog aanvankelijk gewerkt als kok in het Casino waar jongelui voor de KLM werden opgeleid. Vervolgens 2 jaar in Dijnselburg (ook opleiding KLM). Toen 12 jaar in KLM-restaurant in Amsterdam. Vrouw kreeg heimwee. Vervolgens 23 jaar als kok/beheerder in militair tehuis in Huis ter Heide. Na pensionering 12 jaar rondleidingen verzorgt in spoorwegmuseum. Ook actief bij het verzorgen van de tuin van de Carolusschool. Gewoond aan de Generaal Winkelmanstraat.

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest




De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden

Sponsor

Historische Vereniging Soest / Soesterberg is mede mogelijk gemaakt door:

Reto