Eind 1984 werd er gestaakt bij Howson in Soest vanwege de plannen om de productie over te hevelen naar Leeds in Engeland. Een van de activiteiten was een stakingsoptocht richting gemeentehuis in Soest. Dit was een gezamenlijke activiteit met het personeel van het nabij gelegen Lindner waar eveneens plannen waren om de productie in Soest te beëindigen.
Fotograaf/filmer Herman van Dam maakte een impressie welke onderdeel werd van Videokrant nummer 14 die door hem werd uitgegeven.
De acties hadden succes, want de plannen in 1984 werden aangepast.
Alleen 10 jaar later werd alsnog besloten de productie iin Soest te stoppen en de vestiging te sluiten.
In de Soester Courant van 21 en 28 november wordt verslag gedaan de staking en de stakingsoptocht door het personeel van Howson en ondersteund door OR en Vakbond FNV.
De heer Hans Hubregtse heeft over de strijd om het behoud van werkgelegenheid bij Howson een artikel geschreven "De overwinning op een multinational: de sluiting van de offsetplatenfabriek Howson-Algraphy Soest voorkomen (1984 – 1986)". Dit artikel is hier te downloaden,
Dit verhaal is opgeschreven vanuit eigen beleving van Hans Hubregtse: vanaf 1979 eerst als OR-voorzitter, later als voorzitter van de vakbondsgroep Industriebond FNV bij Howson Algraphy Soest. Vanaf 1991 ben ik werkzaam bij de Industriebond FNV (later FNV Bondgenoten) onder meer als vakbondsbestuurder en beleidsadviseur Medezeggenschap
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft een ANBI-status.